Istraživanje STL Partnersa i Vertiva: Energetska efikasnost i 5G mreže

5G će biti najtransformativnija komunikacijska tehnologija generacije i omogućiće beskonačan broj novih usluga, uključujući napredne mogućnosti upravljanja energijom što će biti ključno za rešavanje rastućih izazova vezanih za potrošnju energije i održivost. Međutim, nova istraživanja ističu praktične izazove upravljanja energijom u implementaciji 5G-a s kojima se suočavaju telekomunikacijski operateri.

PCPress.rs Image

Prema procenama, 5G mreže mogu biti i do 90% efikasnije po jedinici od 4G prethodnika, ali i dalje zahtevaju daleko više energije zbog povećane gustoće mreže, velikog oslanjanja na IT sisteme i infrastrukturu te povećanog korišćenja mreže i ubrzanog rasta prometa. Izveštaj kompanije za telekomunikacijsko savetovanje STL Partners i Vertiva, globalnog pružaoca kritične digitalne infrastrukture i rešenja za kontinuitet poslovanja, zaključuje kako bi telekomunikacijski operateri trebalo da reše ove izazove na dva načina: usvajanjem najboljih praksi energetske efikasnosti u svojim mrežama i podsticanjem svojih kupaca da usvajaju usluge s omogućenim 5G-om kako bi smanjili potrošnju i emisije u svim područjima života.

5G prestiže prethodnike do 2025.

STL Partners procenjuje da će globalni 5G promet preteći 3G i 4G već do 2025., čineći održivost hitnim prioritetom za operatere. Zapravo, 40% preduzeća anketiranih u izveštaju navodi kako bi energetska efikasnost trebalo da bude jedan od prioriteta telekom operatera pri implementaciji 5G mreža. Izveštaj Why Energy Management Is Critical To 5G Success bazira se na istraživanju koje uključuje 500 preduzeća na globalnom nivou, a ističe izazove s kojima se telekomunikacijske kompanije suočavaju uoči povećane potrošnje energije i troškova povezanih s 5G-om. Ovaj izveštaj identifikuje nekoliko najboljih praksi usmerenih na ublažavanje tih povećanja i troškova, svrstanih u sledećih pet kategorija:

  1. Mrežna tehnologija: postavljanje hardvera i softvera dizajniranih i upravljanih za efikasnost.
  2. Infrastruktura objekata: uključuje nove edge data centre za podršku originalnom IT-u u cloudu.
  3. Upravljanje infrastrukturom: implementacija odgovarajućeg hardvera i softvera za merenje, nadzor, upravljanje, poboljšanje i automatizaciju mreže.
  4. Organizacija i evaluacija: prikazivanje celovitog životnog ciklusa troškova i ulaganja u celoj mreži.
  5. Suradnja s drugima: Prihvatanje inovativnih i netradicionalnih komercijalnih modela, standarda i saradnje.
Pročitajte i:  MWC 2024: putovanje u (mobilnu) budućnost

„Telekom operateri koji značajno smanjuju energiju i troškove čine to procenjujući celokupne ekosisteme oko svojih mrežnih operacija – ljude, ciljeve, infrastrukturu i partnere. Usled oslanjanja na IT u svrhu omogućavanja 5G aplikacija, potreban je visok nivo saradnje između operatera, OEM-a, pružalaca infrastrukture i kupaca kako bi se osiguralo da su implementacije optimizovane i da se postigne svaka moguća efikasnost.”, rekao je Scott Armul, potpredsednik za globalno DC Power poslovanje u Vertivu.

PCPress.rs Image

5G kao alat za održivost

Izveštaj jasno pokazuje da su poboljšanja mrežne efikasnosti i najbolje prakse, iako važni, samo jedan deo energetske zagonetke koji dolazi s 5G-om. Ti napori moraju biti ukomponovani u celovit, društveni pristup suzbijanja potrošnje energije i emisija koje koriste mogućnosti 5G-a na načine koji su daleko izvan kontrole samih telekom operatera.

“Operateri implementiraju 5G mreže kako bi povećali nove prihode. Ovaj rast će proisteći iz nove povezanosti i aplikacija koje omogućavaju operaterima “kupcima” vlastita putovanja do transformacije. Kako bi bili verodostojni i informisani partneri svojim kupcima, operateri moraju služiti kao primer. Energetska strategija izvrsno je mesto za početak u tom pogledu.”, rekao je Phil Laidler, direktor tvrtke STL Partners.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

Prilike za napredak

U smislu uticaja na ponašanje kupaca radi smanjenja potrošnje energije i emisije ugljenika, izveštaj je identifikovao tri industrije koje imaju potencijal za značajna poboljšanja korišćenjem 5G usluga. Proizvodni sektor mogao bi postići koristi do 730 milijardi dolara do 2030. godine korišćenjem 5G-a, kako bi omogućio napredno predvidivo održavanje i automatizaciju. Prevoz i logistika mogli bi do 2030. godine ostvariti koristi do 280 milijardi dolara zahvaljujući naprednoj pomoći vozačima, povezanoj prometnoj infrastrukturi i automatizovanim kućnim isporukama. I na kraju, izveštaj sugeriše da bi 5G mogao zdravstvenom sektoru omogućiti poboljšani pristup zdravstvenim uslugama za milijardu pacijenata do 2030., istovremeno smanjujući emisije optimizacijom korišćenja sredstava, smanjenim putovanjima pacijenata i lekara i većom lekarskom produktivnošću.

Uticaj na ponašanje kupaca u ovom vidu presudan je za napore operatera da ublaže uticaj 5G-a na okolinu, ali potrebno je uložiti rad i trud kako bi se izgradila potrebna partnerstva. Samo 37% ispitanih danas operatere vide kao verodostojne partnere u smanjenju emisije ugljen dioksida, ali 56% smatra kako bi telekomunikacijske kompanije mogle biti verodostojni partneri u budućnosti.

Pročitajte i:  Telefónica produžuje sporazum o saradnji sa kompanijom Vertiv

Više informacija, uključujući i načine na koje telekomunikacijske kompanije mogu predvoditi kupce da koriste 5G na održive načine i implementiraju strategije za poboljšanje efikasnosti u 5G mreži, dostupni su u izveštaju koji se može preuzeti na Vertiv.com. STL Partners 2. u martu organizuju webinar pod nazivom Clean Energy: Critical For 5G’s Success? na tu temu, a na kojem će učestvovati i stručnjaci iz Vertiva. Ukoliko želite da se registrujete, posetite STLPartners.com/webinars. Za više informacija o portfoliju Vertiv energetski efikasnih rešenja za podršku 5G posetite Vertiv.com/5G.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,