ePlaneta

Izvršni direktori tehnoloških kompanija svedoče o sigurnosti dece na internetu pred Američkim Senatom

CEO kompanija X, Discord i Snap su pozvani sudskim nalogom, dok bi Mark Zuckerberg i Shou Zi Chew mogli dobrovoljno da svedoče.

PCPress.rs Image

Saslušanje je zakazano za 6. decembar

Odbor američkog Senata održaće saslušanje o online zlostavljanju dece 6. decembra. Očekuje se da će se izvršni direktori velikih tehnoloških kompanija pojaviti kao svedoci. Odbor očekuje da će se Mark Zuckerberg i Shou Zi Chew, dobrovoljno pojaviti na saslušanju. Takođe, Senat želi da čuje šta imaju da kažu izvršni direktori X-a, Discord-a i Snap-a, i izdali su im sudski nalog.

Neodgovorno ponašanje velikih tehnoloških kompanija na štetu naše dece ne može proći nekažnjeno“, izjavili su predsedavajući. “Pozivamo izvršne direktore velikih tehnoloških kompanija da svedoče o njihovom neuspehu u zaštiti dece na internetu”.

Prema informacijama odbora, X i Discord su odbili da prime sudski nalog u ime svojih izvršnih direktora. Kompanije su odlučile da ne prihvate nalog. Naime, kompanije zahtevaju da se koristi posebna služba da bi se nalog uručio direktno odgovornim osobama.

“Radimo u dobroj veri kako bismo učestvovali na saslušanju Odbora za pravosuđe o zaštiti dece na internetu jer nam je bezbednost na prvom mestu u X-u“, izjavio je Wifredo Fernandez, šef za odnose sa vladom SAD-a i Kanade u X-u. “Saopštavamo da smo dostupni za učešće na saslušanju o ovom važnom pitanju.”

Pitanja o navodnom smanjenju štete koja se nanosi deci putem tehnoloških platformi postala izuzetno hitno i važno pitanje. Ranije ovog meseca, bivši izvršni direktor Mete, Arturo Béjar svedočio je da Zuckerberg nije odgovorio na njegovu e-poštu. Arturo je detaljno opisao zabrinutosti u vezi sa štetom sa kojima se deca suočavaju na platformama kompanije. Senatori su tada zahtevali dokumentaciju od izvršnog direktora kompanije “vezanu za saznanja viših rukovodilaca o mentalnim i fizičkim štetama povezanim sa njihovim platformama, uključujući Facebook i Instagram.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,