BIZIT plus

Jack Dorsey prodao prvi tvit kao NFT za 2,9 miliona dolara

Petnaest godina pošto je Twitter CEO Jack Dorsey objavio prvi tvit na svetu, sada taj post vredi oko $3 miliona kao NFT (Non-fungible token). Tu cifru je na aukciji ponudio Sina Estavi, CEO blockchain kompanije Bridge Orcale.

PCPress.rs Image

Dorsey je objavio ranije u toku meseca da će svoj prvi tvit staviti na akuciju, a da će novac od toga otići u humanitarne svrhe. On je sada potvrdio da je odmah pretvorio novac u bitcoin-e koje će proslediti humanitarnoj organizaciji u Africi, koja pomaže tamošnjem stanovništvu u borbi sa korona virsom.

Kako je objašnjeno, činjenica da neko “poseduje” tvit, ne znači da će tvit na bilo koji način biti promenjen, već će ostati u istom obliku na Twitteru. U stvari, onaj koji je najviše ponudio na licitaciji kupuje “digitalni sertifikat o posedovanju tvita, koji je jedinstven jer je potpisan i odobren od strane autora.”

Ta prodaja je poslednja u nizu primera trenutne pomame za NFT-om koja je zahvatila svet umetnosti i kripto-valuta. NFT ili Non-fungible token je izdanak kriptovaluta koji predstavlja digitalnu imovinu, jer je samo jedan čovek vlasnik, i to onaj koji ima originalnu verziju.

Pročitajte i:  Novi zakon - o obuci AI  

Izvor: Engadget

Facebook komentari: