James Earl Jones dozvoljava veštačkoj inteligenciji da preuzme glas Darth Vader-a

James Earl Jones je bio legendarni glas Darth Vader-a od početka Ratova zvezda, ali sa 91 godinom, čini se da je spreman da uradi posao za njega. Prema izveštaju Vanity Fair-a (preko Deadline-a), Jones je potpisao prava na svoj arhivski glasovni rad, dozvoljavajući ukrajinskom startupu Respeecher da iskoristi tehnologiju veštačke inteligencije i ponovo stvori zvuk njegovog glasa u Disney Plus Obi-Wan Kenobi.

PCPress.rs Image

Da bi to uradio, Respeecher koristi zvučne zapise da „klonira“ glas glumca, omogućavajući studiju da snimi nove replike bez prisustva glumca. Matthew Wood,  glavni urednik zvuka Skywalker Saunda, rekao je za Vanity Fer da je Jones-u predstavio opciju kada je „spomenuo da želi da ukine” ulogu Darth Vader-a. Nakon što je Jones dao Lucasfilm dozvolu da koristi glas generisan veštačkom inteligencijom, Vanity Fair kaže da je studio dao zadatak Respeecheru da učini da Vader zvuči kao Jones-ov „zlikovac sa mračne strane od pre 45 godina“ u Disney Plus-ovom Obi-Wan Kenobi-ju.

Zbog toga ćete možda primetiti da Vader zvuči kao u ranijim filmovima u Obi-Wanu, za razliku od Jones-ovog stvarnog glasa u filmu Uspon Skywalker iz 2019. Uprkos tome što studio koristi veštačku inteligenciju za Vader-ov glas, Wood kaže da Jones preuzima ulogu „dobronamernog kuma“ i još uvek pomaže u vođenju studijskog prikaza negativca.

Ovo takođe nije prvi put da je Respeecher radio sa Lucasfilmsom. Startup je takođe generisao glas za mlađu verziju Lukea Skywalker u Disney Plus ‘The Mandalorian i The Book of Boba Fett. U saopštenju za štampu, Respeecher objašnjava da je koristio klipove iz „mnogih ranih radio emisija, intervjua, ADR-a i sinhronizovanih” sa Mark Hamill-om da bi digitalno rekonstruisao Skywalker glas.

Drugi alati za sintezu govora AI kao što su Voicemod, Veritone, Descript i Resemble AI takođe su se pojavili kao potencijalni načini za slavne ličnosti i kreatore da digitalno ponovo kreiraju svoje glasove. Kao što moj kolega James Vinsent ističe, ovaj trend bi mogao postati popularan među slavnim ličnostima koje žele da „povećaju svoj prihod uz minimalan napor kloniranjem i iznajmljivanjem glasa“. Ili, u Jones-ovom slučaju, to bi moglo pomoći da se sačuva glas verovatno jednog od najpoznatijih negativaca na filmu.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,