BIZIT plus

SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Masivna konstelacija SpaceX satelita je često spektakl, ali je i centar brojnih kontroverzi koje se kreću od zabrinutosti da će pojačati problem kosmičkog otpada, do toga da ugrožavaju rad astronoma. Jedan naučni rad ukazuje na još jedan problem i moguće katastrofalne posledice.

PCPress.rs Image

U pomenutom naučnom radu stoji da ugašeni sateliti često sagorevaju u Zemljinoj atmosferi, a iz toga nastaje „namagnetisana prašina“ koja može da poveća zagađenost, čak i da ugrozi magnetno polje naše planete (koje nas štiti od opasne kosmičke radijacije). Istraživanje su sproveli eksperti sa Univerziteta na Islandu, a studentkinja Sierra Solter-Hunt je istakla da je “šokirana što se niko ne bavi ovom temom, budući da su stvari alarmantne”.

Solter-Hunt procenjuje da se količina metalnih čestica u Zemljinoj atmosferi uvećala od početka ere svemirskih istraživanja, a sve se strašno ubrzava zbog daleko većeg broja satelita u orbiti. Prašina od „mrtvih“ satelita se akumulira u jonosferi i mogla bi tamo da ostane zauvek. Tako bi mogla da nastane nova mreža oko planete koja ima sopstveno naelektrisanje, što bi moglo da utiče na magnetno polje.

Pročitajte i:  Rusija ponovo upozorila da će napasti Starlink
PCPress.rs Image

Neki eksperti ipak sumnjaju da bi čak i na stotine hiljada satelita koji u budućnosti budu sagorevali u atmosferi naše planete moglo da ugrozi magnetno polje. John Tarduno sa Univerziteta u Ročesteru kaže da su mnoge pretpostavke iz pomenutog naučnog rada “previše jednostavne i verovatno potpuno netačne“. Ističe i da je malo verovatno da će se u orbiti ikada naći toliko satelita – SpaceX je do sada lansirao skoro 6 hiljada, a Amazon planira da u svemir pošalje nešto preko 3 hiljade. To je daleko od milion satelita koje Solter-Hunt pominje u naučnom radu.

Drugi pak kažu da je ovaj rad važan i da ukazuje na to koliko malo znamo o tome na koje se sve načine Zemljina atmosfera zagađuje, te o tome kako sateliti utiču na zdravlje planete. Malo je verovatno da će posledice biti apsolutno katastrofalne, bar u bliskoj budućnosti, ali ovo nije tema koju bi trebalo ignorisati – fenomen kosmičkog otpada je još uvek nova stvar, pa nismo ni svesni kako utiče na Zemljane.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Izvor: Futurism

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *