BIZIT plus

Japan ulaže 2 milijarde evra u razvoj vakcine protiv COVID-19 virusa

Japanska vlada je izdvojila 2 milijarde dolara za finansiranje istraživanja vakcina u nastojanju da osigura da njena zemlja bude bolje pripremljena za svaku buduću pandemiju. Japan je zaostajao za drugim zemljama ne samo u razvoju vakcina, već i u njihovom odobravanju kada je u pitanju COVID-19.

PCPress.rs Image

Cilj projekta je brža identifikacija novonastalog patogena

Centralni istraživački centar SCARDA biće smešten u Tokiju, ali će ga podržavati četiri ključna instituta, a to su Univerzitet Osaka, Univerzitet Nagasaki, Univerzitet Hokaido i Univerzitet Čiba. Finansiranje od 2 milijarde dolara trebalo bi da traje pet godina. 1,2 milijarde dolara će ići na projekte istraživanja i razvoja vakcina centra, dok će 400 miliona dolara biti potrošeno na podršku početnicima u razvoju lekova. Ostalih 400 miliona dolara će ići na uspostavljanje mreže istraživačkih centara širom zemlje, kao i na testiranje vakcina.

SCARDA će se u početku fokusirati na razvoj vakcina za osam zaraznih bolesti, uključujući COVID-19, majmunske boginje, SARS, dengu i Zika virus. Njegovi istraživači će takođe razmotriti različite vrste tehnologija vakcina, kao što su mRNA i virusni vektori. Krajnji cilj centra je da bude u stanju da dočara dijagnostičke testove, vakcine i tretmane u roku od 100 dana od identifikacije patogena koji ima potencijal da postane pandemija. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zabeleženo je preko 2,5 miliona slučajeva i 200.000 smrtnih slučajeva 100 dana nakon što je COVID-19 proglasio vanrednim stanjem javnog zdravlja od međunarodnog značaja. Brz odgovor od samog početka mogao je sprečiti da ti brojevi budu još veći.

Pročitajte i:  Japanska sonda na Mesecu napunila bateriju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,