PC Press Studio

Japanski „leteći automobil“ poleteo s ljudskim pilotom

Svi smo videli serije i filmove u kojima svi voze leteće automobile. Uvek se činilo da je to samo naučna fantastika, ali izgleda da polako postaje stvarnost. U stvari, u Japanu se približavaju takvoj budućnosti zahvaljujući japanskom SkyDrive-u koji je nedavno uspešno testirao leteći automobil koji je poleteo sa zemlje sa ljudskim pilotom u sedištu.

PCPress.rs Image

Tomohiro Fukuzawa je vodio projekat SkyDrive-a, i nada se da će ovaj leteći automobil do 2023. godine biti pretvoren u stvaran proizvod, iako pomisao na taj pomalo optimističan vremenski okvir izaziva određenu dozu skepticizma. Međutim, Fukuzawa priznaje da postoje razni sigurnosni problemi koje treba rešiti pre nego što se to dogodi, gde se ljudi moraju osećati sigurno dok voze.

Trenutno mašina koju su testirali može da lebdi u vazduhu oko 5-10 minuta, što nije baš dugo, ali u svakom slučaju ipak impresivan podvig. Nismo sigurni da li će ikada doći budućnost sa letećim automobilima koji će postati novi standard, pogotovo jer bi cena mogla da bude faktor. Ukoliko njegova cena bude previsoka plus troškovi održavanja i ostale dažbine, niko ga neće želeti.

Pročitajte i:  Zajednički razvoj čipova japanskih auto kompanija

U bližoj budućnosti, autonomni automobili polako se sve više prihvataju, zahvaljujući kompanijama poput Tesle koja je u svoje automobile uvele karakteristike autonomnih automobila. Takođe smo videli kako kompanije poput Google-a isto rade na tehnologiji, a donekle je loše čuvana tajna da je i Apple zainteresovan.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,