Jeff Bezos želi svemirske kolonije, ali ne planetarne

Da li ste gledali izuzetno popularnu japansku anime seriju Gundam? Franšiza danas broji desetine serija i filmova, ali im je jedna stvar zajednička – borba u kojoj nema dobrih, niti pobednika, između diktatorske Federacije koju predvodi Zemlja i fašističkog Zeon Principata, grupe svemirskih kolonija koje su se odmetnule od Zemlje. Zeon kolonije su zapravo dubinske kolonije rasute po Solarnom sistemu, koje predstavljaju gigantske cilindre koji se okreću i svojim rotiranjem prave veštačku gravitaciju. Unutar tih cilindara su gradovi, šume, polja, čak i reke.

PCPress.rs Image

Šef Amazona i najbogatiji čovek na Zemlji Jeff Bezos, koga mnogi karikaturarno porede sa Leks Lutorom ili nekim drugim negativcem iz filmova, zapravo fizički veoma podseća na osobu po imenu Degwin Sodo Zabi, vladara Principata Zeon. Zašto vas pomalo gnjavimo tolikim podudarnostima između japanske anime iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i danas najbogatijeg čoveka na svetu? Zato što je Bezos predstavio “svoju viziju ljudske kolonizacije Solarnog sistema”, koja i fizički odgovara onome što smo videli u japanskoj seriji.

Pročitajte i:  Amazon plaća 1.9 miliona dolara nagodbe zbog kršenja ljudskih prava

PCPress.rs ImageO čemu se radi? Bezos je predstavio ideju kreiranja gigantskih cilindričnih svemirskih kolonija koje se oslanjaju na ideju fizičara Gerarda K. O’Neilla, profesora sa univerziteta Princeton. Sasvim slučajno – ili namerno – Principat Zeon je upravo nastao iz takvih kolonija, okupivši ih i povevši ustanak protiv Federacije i Zemlje.

U japanskoj seriji se čovečanstvo podelilo na humanoide i spacenoide, koji su ratovali do istrebljenja. Da li bi kolonizacija Sunčevog sistema na ovaj način zapravo neminovno dovela do takvih posledica?

PCPress.rs Image

Cilindrične svemirske kolonije

Iza svega stoji jedna velika istina. Baš kao u O’Neillovom konceptu, ili u Gundam anime seriji, Bezos je zamislio cilindrične kolonije duge više kilometara, koje bi se okretale i stvarale veštačku gravitaciju. U njima bi se mogli nalaziti čitavi gradovi, uzgajive površine, parkovi i tako dalje. Naravno, daleko od toga da je ta ideja nova, ili da je viđena samo u anime seriji – o tome je pisao i Sir Arthur Clarke u romanu Susret s Ramom, a mogla se nedavno videti i u filmu Elysium – ali fizički izgled Bezosa i njegovo viđenje pripadnosti eliti zaista podsećaju na vođu i ideale Zeon Principata u anime seriji.

Pročitajte i:  Audible i Amazon MGM - TV serije zasnovane na podkastu

PCPress.rs Image

No, naučne činjenice su nekada neumoljive. Bezos smatra da je za kolonizaciju Sunčevog sistema i ekspanziju milijardi ljudi u svemir puno bolje ići u tom smeru, nego kolonizovati Mesec i potencijalno nastanjive planete. Razlog je jednostavan, ta svemirska tela su dosta manja od Zemlje i imaju značajno manju gravitaciju. Taj problem ne bi rešilo nikakvo teraformiranje, jer ljudska fiziologija jednostavno nije prilagođena uslovima niske gravitacije.

PCPress.rs Image

Stoga bi gigantske cilindrične kolonije s gravitacijom koja je ista kao na Zemlji po Bezosu bile puno bolje rešenje. Naravno, i Bezos je svestan da gradnja takvih naseobina s tehnološke strane neće biti moguća još dugo vremena, ali veruje da je to najbolji put kojim čovečanstvo treba ići ukoliko želi da postane “svemirska nacija”. Spacenoids, na engleskom. Hm, zaista puno podudarnosti s Gundam-om, zar ne…?

PCPress.rs Image

Izvor: SEEBiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,