Uprkos svim problemima i izazovima, Huawei i dalje predvodi 5G tržište

“Ne mogu mu ništa” ili potpuni tajac biće, po svemu sudeći, reakcije medija na novu vest, zavisno od njihovog opredeljenja. Tokom šangajskog “5G is now” skupa, direktor kompanije Huawei je govorio o uspehu kompanije u domenu 5G tehnologije. U ovom sektoru je Huawei definitivno lider, budući da je obezbedio veliki broj ugovora na komercijalnoj bazi.

PCPress.rs Image

5G lider

Šta to znači u praksi? Prema rečima čelnika kompanije, već je obezbeđeno 50 komercijalnih ugovora o uvođenju 5G tehnologije širom sveta. To čini Huawei najvećim isporučiocem 5G opreme na svetu, što je veoma važan segment kompanijinog poslovanja. Isporuke su prevazišle “150 hiljada setova” 5G opreme.

Među zemljama sa kojima su obezbeđeni komercijalni ugovori su Južna Koreja, Finska, Švajcarska, kao i Velika Britanija. Naravno, verovatno ne treba posebno naglašavati da je na domaćem terenu, u Kini, Huawei apsolutni lider bez premca. Takođe, ukoliko ste pratili naše vesti, veoma dobro znate da je Huawei, zajedno sa lokalnim partnerima, omogućio pokretanje prve bazne stanice u Srbiji, kao i da će on biti zadužen za razvoj 5G mreže u Srbiji kao glavni partner.

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva mlade da se pridruže timu Ministarstva za realizaciju projekata

Nokia i Ericsson su na listi iza Huawei-ja. Te kompanije su obezbedile 30, odnosno 18 ugovora, respektivno, što znači da skupa imaju nešto manje nego kineski gigant. Huawei, između ostalog, dominira tržištem zahvaljujući 2160 5G SEP patenata, dok Nokia ima 1516 ovakvih patenata. Statistika pokazuje da 34% 5G opreme na svetskom nivou dolazi iz Kine, iz Južne Koreje oko 25%, a iz SAD-a i Finske oko 14%. Švedska je na začelju ove liste, jer iz te zemlje dolazi svega 8% 5G telekomunikacione opreme. Naravno, pratićemo kako će se stvari razvijati nadalje u kontekstu američkih sankcija i ostalih svetskih dešavanja.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,