Južna Koreja: Robot-barmen za društveno distanciranje

Sa smirivanjem situacije sa COVID-19, Južna Koreja može da ponudi ostatku sveta pogled na to kako društvo može da izgleda nakon završetka pandemije – a može da uključuje i robote-barmene. Kako prenosi Reuters, kafić u Daejeon-u u Južnoj Koreji sada koristi robote za pripremu pića i njihovo isporučivanje kupcima. Pristalice kažu da bi roboti mogli da podstaknu „distanciranje u svakodnevnom životu“.

PCPress.rs Image
Photo: Reuters

Barmen mašina

Barmen sistem se sastoji od robotske ruke koja priprema 60 različitih pića i botova na točkovima koji pića isporučuju kupcima. Sistem može da komunicira s drugim uređajima, sadrži autonomnu tehnologiju kretanja kako bi odredio najbolju rutu oko ljudi i stolova i komunicirao s kupcima putem glasovnih kontrola.

„Našem sistemu nije potreban čovek za funkcionisanje, od narudžbine do isporuke, a stolovi nisu zbijeni kako bi se osiguralo nesmetano kretanje robota, što se dobro uklapa u trenutnu „bez dodirivanja“ i kampanju distanciranja“, rekao je Lee Dong-bae, direktor istraživanja u Vision Semicon-u, koji je radio sa državnim naučnim institutom da bi robote implementirao u kafić.

Ovo nisu prvi roboti-konobari koje smo videli, a restorani od Kalifornije do Bostona eksperimentirali su sa tehnologijama poput robotskih vokova i mašina za pravljenje hamburgera. Međutim, potreba za socijalnim distanciranjem može da ubrza trend robotske usluge u prehrambenoj industriji. Iako bi automatizacija mogla da ugrozi poslove, roboti se koriste i za stvaranje poslova za ljude sa fizičkim invaliditetom. Robotsak apokalipsa možda i nije toliko loša, ali to nećemo znati sigurno dok ne stigne u punoj snazi.

Pročitajte i:  Južna Koreja ulaže 7 milijardi dolara u industriju čipova

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,