Istraživači oborili rekord u internet brzini

Istraživanja koja se obavljena na australijskim univerzitetima Monash, Swinburne i RMIT pokazuju da je oboren rekord u internet brzini. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature Communications. Teoretski gledano, to je dovoljna brzina da u jednoj sekundi preuzmete sadržaj veličine ekvivalentnoj 50 Ultra HD Blu Ray diskova od po 100 GB. Neverovatno, zar ne?

rekord u internet brzini

Optičko vlakno dužine 75 kilometara

U istraživanju je korišćeno optičko vlakno dužine od preko 75 kilometara, sa jednim integrisanim čipom. Kako stoje stvari, ima potencijala da jednog dana ove brzine dođu i na sadašnjim optičkim infrastrukturama. Ono što rezultati pokazuju jeste da vlakna koja već postoje u zemlji mogu da budu okosnica budućih komunikacionih mreža. Ideja je da mreža bude skalabilna, kako bi zadovoljila veliki broj korisnika na samoj mreži.

Na testu je postignuta brzina od 44,2 tbps. Kao što smo već napomenuli, ovo bi praktično značilo da u sekundi prosečan korisnik može da downloaduje oko 5,000 GB podataka. Tehnologija koja je pomogla da se ove brzine dostižu zove se “mikro češalj“, a nudi efikasniji i kompaktniji prenos podataka. On je smešten unutar vlakana kabla, a istraživači napominju da je prvi put korišćena u terenskom ispitivanju.

Pročitajte i:  Starlink: Bogatiji za 10 hiljada korisnika

Sledeći izazov jeste da se ova tehnologija poveže i uskladi sa postojećom infrastrukturom, kako bi se smanjili troškovi, a drastično povećala propusna moć. Malo je verovatno da će se desiti da preuzimate igru ili film preko veze od 44,2 tbps. Ako se ova tehnologija i komercijalizuje, istraživači naglašavaju da će je verovatno koristiti za povezivanja data centara. Uostalom, gigabitne internet veze postoje već godinama, a i dalje je neuobičajeno videti ih u stambenim kućama. Možda se ipak i desi da na kraju i javnost koristi ovu tehnologiju.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: