Kako da napravite izveštaj o bateriji u operativnom sistemu Windows 11

Uvek želimo da budemo sigurni da imamo dovoljno energije da pređemo kroz dan ili kroz određeni deo vremena kada ne možemo da dođemo do naših punjača.

PCPress.rs Image

Praćenje nivoa baterije na našim uređajima je nešto što mnogi od nas rade instinktivno

Ali ako ste pokušali da pogledate indikator baterije na svom laptopu, možda ste primetili da se procenjeno preostalo vreme retko poklapa sa onim što zapravo dobijate. Srećom, ako želite da dobijete jasniju sliku, možete da kreirate izveštaj o bateriji u operativnom sistemu Windows 11 (i prethodnim verzijama) da biste saznali sve što o tome treba da znate. Ono što se tiče indikatora baterije na taskbaru je da vam obično daje samo procenjeni vek trajanja baterije na osnovu onoga što radite u to vreme, plus možda ne uzima u obzir koliko je baterija istrošena ako ste imali laptop dugo vremena. Međutim, ako želite detaljniju sliku o tome šta možete očekivati od baterije vašeg laptopa, Windows 11 i dalje olakšava kreiranje izveštaja o bateriji i njegovo čitanje. Izveštaj o bateriji će sadržati sve informacije koje biste mogli da poželite o bateriji vašeg laptopa, uključujući ko ju je napravio, kapacitet, podatke o prethodnom korišćenju i procene baterije.

Pravljenje izveštaja o bateriji na Windows 11

Iako možda zvuči pomalo tehnički, kreiranje izveštaja o bateriji je zapravo vrlo jednostavno i bez rizika. Evo kako to ide:

  • Kliknite desnim tasterom miša na ikonu Start na taskbaru (ili pritisnite taster Windows + X), a zatim izaberite Terminal (Admin) sa liste opcija. Ako ste deinstalirali Windows terminal sa računara, ova opcija će čitati Windows PowerShell (Admin).
  • Prihvatite upit za kontrolu korisničkog naloga (UAC), koji će zahtevati administratorske privilegije.
  • Kopirajte sledeći tekst, a zatim ga nalepite u prozor Windows Terminal/PowerShell: powercfg /batteryreport /output “C:\battery_report.html”
  • Ovo će izvesti izveštaj o bateriji kao HTML fajl u root-u vašeg C: drajva. Možete da izvezete fajl u bilo koji folder tako što ćete promeniti putanju navedenu na kraju komande.
  • Pritisnite Enter i izveštaj će biti generisan.
Pročitajte i:  Microsoft izdaje novo upozorenje za 70% svih korisnika Windows-a

To je sve što treba da znate o kreiranju izveštaja o bateriji, ali postoji pitanje čitanja i razumevanja šta piše.

Šta je u izveštaju o bateriji

U izveštaju o bateriji za Windows 11 ima dosta informacija, pa ćemo pokušati da vam pomognemo da shvatite sve što se ovde pojavljuje. Vrh izveštaja uključuje neke opšte informacije o vašem laptopu, uključujući verziju operativnog sistema Windows koju koristite, kao i vaš firmware. Ovo ne bi trebalo da bude najzanimljiviji deo izveštaja, ali ono što sledi je malo interesantnije. Prvi odeljak se zove Installed batteries i predstavlja sažetak informacija o bateriji u vašem laptopu. Ovo uključuje proizvođača, hemiju – koja će skoro sigurno biti litijum-jonska (LIon) – projektovani kapacitet i puni kapacitet punjenja. Može doći do malog odstupanja između ove dve vrednosti kapaciteta, a ono što će biti najvažnije je puni kapacitet punjenja, jer to je koliko snage baterija zapravo može da izdrži.

Sledeće, videćete nedavne informacije o upotrebi baterije. Prva tabela uključuje listu nedavnih promena stanja napajanja u poslednja tri dana, kao i stanje baterije u to vreme. Svaki put kada isključite laptop, stavite ga u stanje mirovanja i tako dalje, to se evidentira ovde. Ispod toga je grafikon koji posebno prikazuje potrošnju energije laptopa u poslednja tri dana. Naravno, ovo će uključivati bilo kakve informacije samo ako ste koristili laptop na baterijsko napajanje. Ovo vam omogućava da vidite koliko brzo se baterija ispraznila dok ste bili isključeni iz utičnice, tako da možete dobiti predstavu o tome koliko dugo baterija traje. Sledeće dve tabele imaju još više istorijskih podataka.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

Podaci u ovom grafikonu će uključivati informacije o korišćenju baterije od poslednjeg puta kada ste izvršili čistu instalaciju operativnog sistema Windows ili od kada ste ga kupili.  Prva tabela uključuje rezime vremena kada je vaš laptop korišćen svake nedelje. Ovo objedinjuje aktivnu upotrebu i vreme pripravnosti za povezivanje, i dok je na bateriji i dok je uključen u utičnicu. Sledeća tabela uključuje informacije o kapacitetu baterije vašeg laptopa tokom vremena, tako da možete videti koliko se možda istrošio. Konačno, postoji odeljak koji bi vas mogao najviše zanimati, procene trajanja baterije.

Podaci u ovoj tabeli su takođe zasnovani na svim vašim istorijskim podacima o korišćenju baterije, tako da možete da vidite procene koliko dugo baterija može da izdrži na osnovu vaše upotrebe i kapaciteta baterije, i za aktivno korišćenje i za povezanu pripravnost. Za starije datume, ove informacije su agregirane po sedmicama, ali poslednjih sedam dana se prikazuju pojedinačno. Na samom kraju, takođe možete videti opštu procenu zasnovanu na svim ciklusima pražnjenja baterije od kada ste instalirali operativni sistem. Uz sve ovo, trebalo bi da budete u mogućnosti da tačno procenite koliko dugo baterija vašeg laptopa treba da traje kada je potpuno napunjena. To je najbolji način da naučite sve što treba da znate o bateriji vašeg laptopa i može vam pomoći da utvrdite da li treba da je zamenite.

Pročitajte i:  Stižu reklame u start meniju na Windows 11 sistemu

Izvor: Xda-developers

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: