BIZIT plus

Kako da prilagodite Windows 11

Kada god stigne nova verzija Windows‑a koja donese promene u izgledu okruženja, na vrhu liste popularnosti nađe se specifična kategorija uslužnih programa – oni koji izgled okruženja vraćaju tako da podseća na prethodni Windows. Ni Windows 11 nije izuzetak, tako da je već objavljeno nekoliko uslužnih programa koji vraćaju Windows 11 u prethodni život.

PCPress.rs Image

Povratak na stari Start

Jedan od alata za prilagođavanje novog Windows okruženja je StartAllBack. Iako se iz naziva programa može zaključiti da je namenjen povratku starog Start menija, stvari se ne završavaju na tome, pošto StartAllBack takođe omogućava da promenite taskbar, File Explorer i još neke elemente okruženja.

PCPress.rs Image

U slučaju Start menija, može se podesiti pozicija (sa leve strane ekrana umesto na sredini), Windows simbol (recimo stari izgled sa kružnim izgledom prozora), uključenje specijalnih foldera kao opcija menija (recimo Control Panel, Documents, Pictures, Favorites itd), podesiti opcija za pretraživanje u okviru Start menija, pa i izabrati kako će biti prikazane ikone programa. Kod podešavanja izgleda Explorer‑a, može se izabrati između različitih stilova za prikaz sistema menija i trake sa alatima, od onoga nalik na Windows 7 pa do novog Windows 11 stila.

Pored detaljnog prilagođavanja raznih elemenata okruženja, StartAllBack nudi prečice za brzu promenu izgleda, što je dobro rešenje za trenutni povratak na staro. Ovde su dostupne tri mogućnosti – onako kako bi Windows 11 možda trebalo da izgleda (Proper 11), da otprilike liči na Windows 10 (Kinda 10), ili da se vrati na izgled kome je uzor Windows 7 (Remastered 7).

PCPress.rs Image

Program StartAllBack se distribuira u vidu probne verzije koja se može koristiti 30 dana, posle čega program treba registrovati… ili se navići se na novi izgled Windows 11 okruženja koji zaista donosi dosta poboljšanja za lakše korišćenje računara. Više podataka o StartAllBack potražite na startallback.com.

Pročitajte i:  Privremeni interfejs koji se "provlači" kroz Windows već 30 godina

Prilagođavanje Windows 11

ThisIsWin11 je nezavisni uslužni alat koji omogućava da Windows 11 instalaciju doterate u red i prilagodite svom ukusu, te da uključite ili blokirate neka podrazumevana podešavanja novog okruženja. Po načinu korišćenja i nekim opcijama, ThisIsWin11 podseća na TweakUI iz starijih verzija paketa Microsoft PowerToys, ali ne i na novu generaciju PowerToys, koja ima dosta proširen raspon novih mogućnosti.

PCPress.rs Image

Razne opcije za prilagođavanje okruženja u programu ThisIsWin11 podeljene su prema nameni na pet glavnih ekrana. To su OpenTweaks za popravku standardnih podešavanja, PumpedApp za uklanjanje neželjenih aplikacija, Packages za instalaciju dodatnih korisnih programa, PowerUI za izvršavanje PowerShell skriptova, kao i Extensions sa sistemom plug‑in‑ova kojima se mogu implementirati dodatne opcije.

Centralni deo programa OpenTweaks proveriće aktuelna podešavanja Windows 11 okruženja i ponuditi da promeni neke od opcija za koja ThisIsWin11 smatra da su bolja od podrazumevane konfiguracije. Ovo se pre svega odnosi na neke elemente izgleda okruženja, podešavanja privatnosti i dozvole Windows aplikacijama da pristupe delovima sistema. Ovo je korisno za brz izbor više opcija i njihovo isključenje u jednom potezu, recimo blokiranje raznih načina na koje Windows prati korišćenje računara.

PumpedApp je koristan za čišćenje Windows instalacije od nepotrebnih aplikacija koje je Microsoft uključio u podrazumevano stanje. Opcija Packages može da posluži i da se u sveže instalirano Windows 11 okruženje brzo instaliraju dodatni korisni alati – ona koristi Windows Package Manager koji može da automatski prenese i instalira razne korisne alate kao što su poznati sistemski uslužni programi (PowerToys, BleachBit, AnyDesk, TeamViewer itd), arhiveri (7‑Zip, WinRAR), Web browser‑i, recimo Firefox, Chrome, Opera…

Pročitajte i:  Promenite ovih 5 Windows podešavanja da biste poboljšali zaštitu vaših podataka

PCPress.rs Image

Više informacija o programu ThisIsWin11 potražite na autorovoj GitHub adresi github.com/builtbybel/ThisIsWin11. Program se distribuira u vidu prenosne verzije koja ne zahteva instalaciju, već arhivu treba raspakovati i po potrebi startovati izvršni fajl. Sa iste GitHub lokacije može se preneti i izvorni kod projekta u programskom jeziku C#. ThisIsWin11 treba koristiti samo na Windows 11 sistemima. Program će se startovati i pod Windows 10 i neke opcije će raditi, ali zbog stabilnosti sistema nije preporučljivo podešavanje kroz ovo okruženje.

Ogradice za desktop

Softverska kompanija Stardock poznata je po uslužnim programima za prilagođenje izgleda Windows‑a. Nedavno smo prikazali njihov program Start11 koji je još jedno rešenje za promenu Start menija u Windows 11, a ovaj put predstavljamo jedan od veoma dugovečnih i popularnih programa iz Stardock arsenala – Fences.

Glavna namena programa Fences je da napravi red na Windows radnoj površini, tako što omogućava da se prečice na programe i dokumente organizuju i grupišu unutar „ogradica“ odnosno okvira. Ovi okviri podsećaju na prozore, osenčenom pozadinom i naslovnim delom koji se može koristiti za pomeranje čitave grupe ikona. Dupli klik na naslovni deo će „namotati“ okvir tako da se prikazuje samo naslovni deo, koji onda zauzima manje mesta na ekranu. Dvostruki klik na prazni deo radne površine će brzo sakriti sve okvire i prečice ostavljajući potpuno prazan desktop.

PCPress.rs Image

Prilikom instalacije programa, Fences će ponuditi da sam kreira okvire i rasporedi postojeće ikone, a to možete uraditi i naknadno. Dovoljno je da, uz pritisnut taster miša, „nacrtate“ okvir na ekranu, otpustiti taster i izaberete opciju za kreiranje novog okvira. Postoji i poseban tip okvira Folder Portal, koji je vezan za kompletan sadržaj izabranog foldera na disku i može poslužiti kao prečica za standardne foldere sa dokumentima ili aplikacijama.

Pročitajte i:  Kako popraviti treperenje ekrana na Windows 11

Fences naročito dolazi do izražaja je kada se promeni ekranska rezolucija ili resetuju sačuvana podešavanja za desktop. Ovo obično dovede do potpunog haosa na radnoj površini, sa ikonama (koje ste pre toga mukotrpno raspoređivali) nabacanim od gornjeg levog ugla ekrana bez mnogo reda. Kada je Fences aktivan, raspored na ekranu će biti sačuvan i biti automatski prilagođen bez obzira na promenu rezolucije.

PCPress.rs Image

Fences je dostupan kao poseban program, a takođe dolazi kao jedna od komponenti Stardock paketa Object Desktop, koji uključuje razne druge alate za promenu Windows okruženja. Nova verzija Fences 4, predstavljena je pre nekoliko meseci, pored podrške za Windows 11 donosi neke nove opcije, kao što je prečica na tastaturi Windows+Space za brzi prikaz sadržaja okvira preko aktivnih programskih prozora, ili recimo opcija za prilagođavanje sistemske opcije Windows+D za brzi prikaz radne površine.

Za razliku od prvih verzija programa koje su bile besplatne, Fences se može koristiti u probnom režimu 30 dana, posle čega je potrebno nabaviti licencu. Probna verzija nudi punu funkcionalnost, ali se mora registrovati ostavljanjem e‑mail adrese na koju će biti poslat kod za aktivaciju programa. Fences 4 može da se koristi na Windows 10 i Windows 11 sistemima, a više informacija o programu potražite na adresi www.stardock.com/products/fences/.

Facebook komentari: