Kako da uspešno vodite finansije startapa

Za najuspešnije startapove, angažovanje CFO postaje prioritet kada su investitori spremniji da odvoje sredstva za ove kompanije.

PCPress.rs Image

Pozitivni napredak stvara “dobre probleme” za rešavanje – startap je dovoljno sazreo da su potrebni normativi vezani za uloge zaposlenih i osnivača, stepena odgovornosti i operacionalizacija poslovanja, kako bi se nastavili dalje. Uloga CFO startapa daleko prevazilazi ulogu upravljanja finansijama kompanije. Oni treba da “raščiste put” za rast, uspostave nove odnose, upravljaju merljivim vrednostima, uspostave osnovne finansijske procese i redovno izveštavanje. KPMG, koji je uradio intervjue sa CFO u “venture capital” podržanim kompanijama, u kojima su oni opisali svoje najveće izazove, šta su naučili, šta bi sledeći put uradili drugačije, i šta bi želeli da znaju.

Razumevanje nove uloge

Svaki startap ima različita očekivanja od svog CFO, i najbolji način da se ispune ta očekivanja jeste stvaranje istinskog partnerstva sa CEO-om. To je posebno važno ukoliko je CEO i osnivač startapa. “Investitori “venture capital-a” često očekuju od CFO-a da bude mentor CEO-u, posebno ako je sa izuzetnim proizvodnim ili tehničkim talentom“, rekao je jedan CFO. “U nekim slučajevima, CFO će trebati da preuzme tradicionalne aktivnosti CEO-a, tako da njihov CEO može da se fokusira na stvari koje fantastično radi.” Često, CFO mora da popuni ključne funkcije, koje nisu bile toliko bitne u početnom periodu razvoja firme.

PCPress.rs Image

“Direktori i osnivači su dugo trošili vreme kako bi prodali svoju ideju, usredsređujući se na rast prihoda, gubeći iz vida druge fundamentalne stvari, kao što su direktni prihodi i rashodi, kreditni dugovi i cash pozicija firme”, rekao je još jedan CFO. “Tu stupa na scenu dobar CFO.” CFO-u je potrebno da jasno razume uloge članova borda direktora. “Ukoliko CEO ne želi da provede par sati, kako bi me uputio u obaveze članova borda, ne želim da preuzmem posao”, rekao je CFO.

Razvijanje poverenja, podsticanje saradnje

Najuspešniji CFO-ovi brzo stiču poverenje i poštovanje CEO, borda i menadžment tima uspostavljanjem saradničkog odnosa. “Uticaj CFO-a na ostatak najvišeg izvršnog tela firme treba da bude rukovođen metrikom i prezentacijom rezultata “, rekao je jedan CFO. “Oni upoznaju menadžment tim s merljivim činjenicama. Treba da ste u stanju da balansirate između uloge CEO “izvršioca” naspram uloge pouzdanog savetnika najvišeg izvršnog tela kompanije. ” Česta, transparentna komunikacija o kompanijskim finansijama je ključna. “Investitori “venture capital” više očekuju da vide brojke nego sastanak borda direktora”, rekao je CFO. “Tako izbegavate iznenađenja, pružate kontekst i osiguravate da sastanci borda bude produktivniji, što je više moguće”.

PCPress.rs Image

Građenje kompanijskih potencijala

Za rast, kompanije, očekuju od svog novog CFO-a da odmah  donese direktnu korist, kao i da doprinese dugoročnim ciljevima, s tim da bude poslovno fleksibilan da ih uskladi. “Posebno kada su u pitanju finansijski procesi i kontrole, treba da ste u mogućnosti da sagledate šta vas sve očekuje“, rekao je još jedan CFO. “Treba da znate šta trenutno imate, a šta je srednjoročni plan i kako do tamo da stignete. Potrebna vam je izuzetno inteligentna integrisana mapa puta.”

Pretvaranje strategije u operacije

Ustanovljavanje značajnih prekretnica za mapu puta CFO-a je još jedan efikasan pristup. “Moj prvi fokus je bio na postavljanju prioriteta, rešavanje pitanja cash flow-a i procene rizika”, rekao je jedan CFO. “Nakon toga bi se brzo usredsredio na više strateške nivoe koji bi pokrenuli biznis”. Za mnoge startap CFO-e, jedna od prvih stavki na njihovoj agendi treba da bude novi krug finansijskih fondova i finansiranja. “Treba unapred misliti na to, jer prikupljane sredstava uvek traje duže od očekivanog “, rekao je CFO.

Izvor: Forbes

Facebook komentari: