BIZIT plus

Kako da započnete sopstveni biznis (skoro) bez novca

Želite da započnete sopstveni biznis? Imate ideju ili vas veoma privlači ideja o pokretanju sopstvenog preduzeća? Spremni ste da rizikujete i napravite prvi korak na primer da napustite svoj sadašnji posao ili ste svesni činjenice da u početku nećete imati prihode? Međutim, postoji jedna logistička prepreka koja vas zaustavlja – nemate dovoljno novca. Na prvi pogled ovo izgleda kao veliki problem, ali nedostatak ličnog kapitala ne bi trebalo da vas zaustavi u realizovanju vaših snova. Šta više, potpuno je moguće pokrenuti i voditi sopstveni biznis skoro bez novca, ako znate šta radite.

PCPress.rs Image

Pre svega da vidimo zašto vam je novac uopšte potreban za biznis. Ne postoji jedinstveni startup ulog za izgradnju biznisa, tako da različiti poslovi će imati različite potrebe. Na početku je najvažnije da procenite koliko sredstava vam je potrebno pre nego što počnete da tražite alternativne metode za finansiranje vaše kompanije. Uzmite u obzir sledeće:

 • Licence i dozvole: U zavisnosti od toga gde živite, možda vam je neophodna neka specijalna dozvola i registracija kako biste mogli da radite.
 • Pribor za rad: Da li kupujete sirovine? Da li vam trebaju računari i/ili drugi uređaji?
 • Oprema: Da li su vam potrebne specijalne mašine ili softver?
 • Poslovni prostor: Ovo je ogroman trošak, a ne možete ni da zanemarite stvari kao što su Internet, troškovi komunalnih usluga, usluge čišćenja i održavanja i da li da outsorsujete administrativne poslove poput sastavljanja platnih spiskova i fakturisanja.
 • Udruženja, pretplate, članstva: Na koje publikacije ćete se pretplatiti svakog meseca?
 • Operativni rashodi: Ovde ćete morati da kopate po pukotinama i ćoškovima, i ne zaboravi na marketing.
 • Zakonske takse: Da li se konsultujete sa advokatom u toku procesa vašeg poslovanja?
 • Zaposleni, freelanceri i izvođači radova: Ako to ne možete učiniti sami, trebaju vam ljudi na vašem platnom spisku.

PCPress.rs Image

Sa svim ovim na umu, imamo dva glavna puta za započinjanje posla sa malo novca: da smanjite troškove ili da povećate kapital iz spoljašnjih izvora. Dajemo vam tri opcije:

Vaša prva opcija je da promenite svoj poslovni model da biste zahtevali manje potreba kao što je navedeno gore. Na primer, ako ste planirali da osnujete kompaniju kao konsultant ili freelancer, mogli biste da smanjite troškove zaposlenih tako što ćete na početku biti jedini zaposleni. Osim ako vam nije potreban poslovni prostor, možete raditi od kuće. Čak možete da pronađete načine za jeftinije izvore snabdevanja ili da isključite čitavu proizvodnu liniju koja je suviše skupa za proizvodnju na početku. Međutim, postoji nekoliko troškova koje nećete moći da izbegnete, kao što su licenciranje i pravne naknade.

Vaša druga opcija se poziva na ideju o periodu zagrevanja za vaše poslovanje. Umesto da idete direktno u sveobuhvatan posao, počnite sa osnovama. Možda biste mogli da pokrenete blog i jednosmeran servis, smanjujući svoj opseg, publiku i dobitak, kako biste dobili prednost na početku. Ako možete započeti kao samostalno zaposleni, izbeći ćete neke od najvećih inicijalnih troškova (i uživati u jednostavnijoj poreskoj situaciji). Kada počnete da ostvarujete neki prihod, možete uložiti u sebe i izgraditi posao koji ste zamišljali deo po deo, a ne odjednom.

Vaša treća opcija je u vezi sa dobijanjem sredstava iz spoljašnjih izvora. Postoji više desetina potencijalnih načina za prikupljanje kapitala – čak i ako nemate mnogo ličnih sredstava. Evo nekoliko potencijalnih izvora:

 • Prijatelji i porodica: Ovu opciju ne treba olako otpisati, čak i ako morate da sakupite kapital iz više izvora.
 • Poslovni anđeli: Poslovni anđeli su bogati pojedinci koji podržavaju poslovne ideje u ranoj fazi razvoja. Oni obično ulažu u zamenu za delimično vlasništvo nad kompanijom, što je žrtva vredna razmišljanja.
 • Smeli kapitalisti: Smeli kapitalisti su kao poslovni anđeli, investiraju u brzo rastuće preduzetničke firme, ali obično su to partnerstva ili organizacije i imaju tendenciju da pronalaze već postojeća preduzeća.
 • Crowdfunding: Popularno je zbog razloga da sa dobrom idejom i dovoljnim radom, možete privući sredstva za bilo šta.
 • Državne bespovratne pomoći i zajmovi: Administracija malih preduzeća (i brojnih državnih i lokalnih vladinih agencija) postoje isključivo da pomažu malim preduzećima da rastu. Mnogi nude kredite i grantove koji vam pomažu da započnete.
 • Bankarski krediti: Uvek možete otvoriti kreditnu liniju sa bankom ako je vaš kredit u dobrom stanju.

PCPress.rs Image

Sa jednom ili više od ove tri opcije, trebalo bi da budete u stanju da smanjite svoje lične finansijske investicije na minimum. Možda ćete morati da napravite neke druge žrtve, kao što je pokretanje malih, prihvatljivih partnera ili preuzimanje duga, ali ako verujete u svoju poslovnu ideju, nijedan od ovih gubitaka ne bi trebao da vam stoji na putu. Kapital predstavlja glavnu prepreku za prevazilaženje, ali ne pravite grešku – može se prevazići.

Izvor: Entrepreneur

Facebook komentari: