Kako izabrati adekvatan UPS shodno vašim potrebama?

Povećanje zahteva za skladištenjem i protokom podataka u telekomunikacijama i IT industriji kao i potreba da se postigne besprekidnost različitih procesa u drugim industrijskim granama, donosi sa sobom fokus na adekvatnom izboru besprekidnog napajanja. Koji parametri su bitni kada birate UPS?

PCPress.rs ImagePored standardnih UPS‑ova „za kućnu upotrebu“ u Line Interactive tehnologiji, industrijski standard postala je  On‑Line (Double Conversion) tehnologija. Dupla konverzija označava sistem naponske konverzije kroz linijsku vezu ispravljač (AC/DC konverzija), baterija (DC napon), invertor (DC/AC konverzija). Zbog konstrukcije On‑Line sistema sve nepravilnosti sa mreže se idealno filtriraju i na izlazu UPS‑a je čist sinusni napon. Ova činjenica je jako bitna ukoliko se uzme u obzir da mreža ima brojne strujno‑naponske nepravilnosti, koje se možda ne manifestuju na vidljiv način, ali itekako utiču na rad potrošača i, još bitnije, na životni vek opreme, a posebno osetljive ulazne elektronike. Na ovaj način UPS postaje vrlo bitan segment zaštite za osetljive potrošače i procese.

Ne ulazeći u cenovnu politiku ili brend proizvođača, kod izbora adekvatnog UPS‑a izdvaja se nekoliko bitnih parametara.

Pročitajte i:  Kako fleksibilan i inovativan UPS unapređuje ciljeve održivosti modularnih data centara

Poreklo opreme: Mnogo korisnika ima predrasude prema poreklu opreme, a da ne zna činjenicu da skoro sve najveće svetske kompanije organizuju proizvodnju u Aziji. Poreklo opreme nije toliko bitno koliko adekvatna kontrola kvaliteta proizvodnje.

Proizvodnja: Preporučuju se pre svega proizvođači koji imaju takozvanu vertikalnu integraciju, to jest proizvodnju od PCB‑a do kompletnog sistema u okviru jedne fabrike, pošto na taj način može da se kontroliše kvalitet kompletnog proizvodnog procesa i svake komponente.

Servis: Lokalna servisna podrška je jako važna, tako da se preporučuju proizvođači koji imaju adekvatan lokalni servisni centar.

Aplikacija: Najbitniji parametar jeste aplikacija za koju će se UPS koristiti, što utiče kako na izbor tipa baterija tako i na izbor tipa UPS‑a. On mora biti tehnički adekvatan aplikaciji.

Generalna preporuka je da konsultujete inženjerski tim proizvođača ili autorizovanog partnera koji će vam objasniti prednosti i razlog izbora UPS‑a shodno vašim potrebama.

www.energize.rs

Vladimir Popović, M.Sc.E.E., E.M.I.M.E.

(Objavljeno u PC#246)

Facebook komentari:

Tagovi: ,