BIZIT plus

Kako je deo interneta stao na sat vremena

Kompanija koja stoji iza masovnog nestanka interneta u utorak izvinila se što je napravila skupu grešku koja je uništila web lokacije, aplikacije i mrežne usluge širom sveta. Fastly, koja vodi mrežu servera i centara za isporuku sadržaja, takođe je u utorak kasno izjavila da će raditi na sprečavanju tako široko rasprostranjenog problema u budućnosti.

PCPress.rs Image

Trebalo je predvideti ovakve greške

Iako su postojali specifični uslovi koji su pokrenuli ovaj prekid, trebali je predvideti da do ovakvih nesrećnih okolnosti može doći, objavila je kompanija. Fastly podržava web lokacije i aplikacije poput CNN-a, Guardiana, New York Times-a i mnogih drugih. Takođe pruža isporuku sadržaja za Twitch, Pinterest, HBO Max, Hulu, Reddit, Spotify i druge usluge. 49-minutni prekid rada u utorak ujutro srušio je i druge glavne internet platforme i web lokacije, uključujući Amazon, Target i web stranicu vlade Velike Britanije, Gov.uk. Uticao je na desetine zemalja širom Amerike, Evrope i Azije, kao i Južne Afrike.

Krivac je bilo loše ažuriranje softvera koje je Fastly primenio 12. maja. Ažuriranje je uvelo grešku koju bi mogao da pokrene kupac koji konfiguriše svoju uslugu pod određenim okolnostima, što se dogodilo u utorak. Iako je Fastly uspeo da zaobiđe grešku u roku od sat vremena, nastavlja da primenjuje trajni popravak na svojoj mreži. Kompanija je takođe rekla da preispituje svoje procese i prakse kako bi utvrdila zašto greška nije otkrivena kada je predstavljena prošlog meseca, kao i  kako brže podići mrežu ako se ponovi nešto poput prekida u utorak.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

Fastly pomaže u poboljšanju vremena učitavanja web lokacija i pruža druge usluge web lokacijama, aplikacijama i platformama – uključujući globalnu mrežu servera dizajniranu da ublaži preopterećenja saobraćaja koja mogu srušiti web lokacije, poput napada uskraćivanjem usluge. Usluga to postiže čuvanjem sadržaja i aspekata web lokacija i aplikacija na serverima koji su fizički bliži korisnicima koji pokušavaju da pristupe određenoj web lokaciji ili platformi.

Zbog toga što Fastly pruža sloj podrške između internet kompanija i kupaca koji pokušavaju da pristupe raznim mrežnim platformama koje pruža, kada padne, pristup tim platformama može biti u potpunosti blokiran. Loša ažuriranja softvera su retka, ali slične greške su u prošlosti privremeno srušile delove još većih mrežnih platformi, uključujući Google i Amazon.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: