Kako odabrati hosting?

Iako hosting već duže vreme važi za commodity u svetu IT usluga, njegov značaj se nije smanjio ni za milimetar. Jednostavno, web hosting je lokacija na kojoj se nalaze svi fajlovi vašeg sajta i zato je njen kvalitet jedan od parametara kvaliteta, pouzdanosti, sigurnosti i celokupnog integriteta sajta kojim upravljate.

PCPress.rs Image

Strano ili naše?

More ponuđača i njihovih paketa usluga čine da je optimalan izbor popriličan izazov, naročito za prosečnog korisnika koji nije profesionalno angažovan u domenu vođenja i održavanja većeg broja sajtova.

Prvi korak je svakako izbor hosting kompanije. Inicijalna podela među njima bila bi na domaće i strane, ali je na prvu loptu praktično nemoguće proceniti koja od njih zavređuje pažnju, a koju bi trebalo izbegavati. Tu će od pomoći biti kako lične preporuke, tako i recenzije koje se mogu pročitati na specijalizovanim portalima.

Zapravo, dilema – domaći ili strani provajder – nije najsrećnije postavljena. Izbor među dobavljačima hosting usluga treba vršiti po kvalitetu koji pružaju, u kombinaciji sa cenama njihovih paketa, dok je lokacija hosting kompanije sekundarni parametar.

Ipak, određen broj kupaca daje u startu poneki “kredit” više domaćim, pre svega zbog jednostavnijeg poslovnog odnosa sa domaćom firmom, kao i zbog pretpostavke da će se sa lokalnom podrškom lakše sporazumeti.

Planiranje i iskrenost

Sledeća nesigurnost kupaca odnosi se na izbor paketa koji se kupuje. Ima među njima dosta koji primenjuju princip “daj sve” i uzimaju najveći paket, ali to je neracionalan pristup koji za rezultat ima nepotrebno rasipanje novca. 

Dve ključne stvari pre same kupovine jesu planiranje i iskrenost. Planiranje u smislu određivanja da li će sajt imati npr. mnogo (velikih) slika ili fajlova za preuzimanje jer od toga zavise protok i zauzet prostor na disku.

Iskrenost se tiče realistične procene broja posetilaca. Iako je taj parametar na početku rada više stvar lepih želja, preporučujemo nalaženje kompanije koja u ponudi ima povoljno prelaženje na veće pakete kako bude rastao broj posetilaca.

Pročitajte i:  Intervju: Ko zaista upravlja Internetom?

“Ma, može i to i džabe”

Može. I ta logika nije nepoznata: “Zašto plaćati hosting kada postoji i onaj koji je besplatan?”

Znate ono: “Ako nešto ne plaćate – vi ste proizvod”. Provajder odnekle mora da nadoknadi troškove servera, struje, osoblja, internet veze… a to će u slučaju besplatnog hostinga koga vam je pružio dobiti od reklama koje će se prikazivati na vašem sajtu (a koje odbijaju posetioce i ruše kredibilitet), a kvalitet usluge koji ćete dobiti biće na ili ispod prihvatljivog minimuma.

I kada budete na svojoj koži uvideli da vas to “besplatno” previše košta i poželeli da pređete na plaćeni paket, vrlo verovatno će vas taj isti “besplatni” provajder za vašu naknadnu pamet ozbiljno udariti po džepu, masno naplaćujući upgrade.

Kao što smo napomenuli, hosting je danas commodity – masovno dostupna usluga čije su cene veoma prihvatljive i nema apsoluto nikakvog rezona rizikovati nedostupnost, loše performanse ili čak nestanak sajta samo zato što ste hteli da uštedite par stotina dinara na mesečnom nivou.

Ne zaboravite na bezbednost

Bitan kritrijum pri izboru hostinga jeste bezbednost. Ma šta vam se činilo, bezbednosni incidenti i zlonamerni napadi se ne dešavaju “nekom drugom”, već postoji vrlo realna šansa da i vaš sajt bude meta.

Napadi se danas mahom sprovode automatski, a jedan od glavnih kriterijuma izbora koji će sajt biti napadnut nije njegova bitnost koliko ranjivost.

Kad birate hosting paket, obavezno odaberite onaj koji ima uključen SSL sertifikat. Ukoliko imate običan sajt, dovoljan je i besplatan sertifikat, ali ukoliko imate online prodavnicu, potrebno je da uzmete neki od plaćenih SSL sertifikata. Druge poželjne opcije su zaštita od DDoS napada i spam komentara, čišćenje sajta od zlonamernog koda nakon hakovanja i dr.

Gde su granice neograničenog?

Dva su ključna parametra (ograničenja) kupljenog paketa – veličina prostora na disku i obim protoka. Postoje paketi koji se reklamiraju kao “neograničeni” po jednom ili oba parametra, ali čak i tada postoje ograničenja kojim pružalac usluge štiti sebe, tako da je neophodno da se detaljno upoznate sa sadržinom ponude pre kupovine.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Tako mnoge hosting kompanije nude neograničen protok. Ali, umesto ograničenog protoka, ograničeno je korišćenje drugih resursa kao što su procesor i memorija na računaru koji hostuje sajt, broj istovremenih zahteva ka serveru itd.

Ova ograničenja koliko štite infrastrukturu hosting provajdera, toliko štite i vas, ali i druge koji se tu hostuju jer navedena ograničenja garantuju da će vaš sajt raditi stabilno jer ga drugi sajtovi na istom serveru neće zagušiti i usporiti.

Bezbednosna kopija i povrat novca

Kao najbolje rešenje za očuvanje podataka pokazao se automatizovani proces izrade bezbednosnih kopija (bekapa) kog obavlja sama hosting kompanija.

Poželjno je da pri kupovini postoji ta opcija, kao i opcija da se rezervna kopija čuva na drugom serveru kako u slučaju problema sa hostingom ne bi u nepovrat otišli i podaci sa sajta i bekap.

Može se desiti da vam odabrani hosting paket ne odgovara. U tom slučaju, od velike koristi je mogućnost koju daju neke kompanije da vam vrate novac ako niste zadovoojni uslugom.

Hosting je najmanje tehničko pitanje

Iako se čini da je izbor hostinga rutinska tehnikalija, on je mnogo više od toga.

Od kvaliteta pružene hosting usluge direktno zavisi utisak koji će vaš sajt ostaviti na posetioce. Njegovo sporo otvaranje, učitavanje stranica koje nije trenutno ili – daleko bilo – nedostupnost sajta imaju teške posledice po njegov i kredibilitet sadržaja na njemu.

Povrh toga, loše tehničke performanse bivaju kažnjene od strane pretraživača jer se identifikuju kao loša optimizacija (SEO), tako da se loš hosting direktno reflektuje kroz gubitke na polju marketiranja, a ukoliko je sajt komerciajlnog karaktera, i kroz finansisjke – gubitke u prodaji.

Pročitajte i:  PC Press video: Deca su taoci obrazovnog sistema | Aleksandra Cvjetić, Zelena učionica

Izaberite pravu ponudu

PCPress.rs Image

BeotelNet je 28 godina vodeća domaća Web hosting kompanija, koja pruža sve savremene usluge, uz data centre koji se danas nalaze na čak četiri lokacije. U ponudi je sve što je potrebno od hosting i Internet usluga: Web i e-mail hosting, napredni cloud servisi, VPS, managed hosting, telehousing, kolokacija, streaming… BeotelNet stručni tim je dostupan 24/7/365, za konsultacije i nalaženje optimalnog rešenja svih hosting potreba korisnika.

PCPress.rs Image

Orion Telekom hosting paketi na brzim SSD diskovima pružaju potpunu kontrolu i upravljanje putem cPanel ili Plesk panela. Uptime garancija od 99,9% i 10x brže performanse SSD diskova obezbeđuju brzo učitavanje i pristup bazama podataka, uz DDoS zaštitu. U ponudi su hosting paketi koji će zadovoljiti sve potrebe ličnih ili poslovnih Web sajtova. Tokom aktuelne hosting akcije, Orion nudi SSD SMART i SSD PREMIUM hosting pakete po specijalno sniženoj ceni za čak 40%!

PCPress.rs Image

Telekom Srbija, odnosno mts nudi veliki izbor Cloud VPS koji se mogu koristiti za hosting. Korisniku je na raspolaganju SC portal, posredstvom koga jednostavno upravlja svojim servisima, resursima, pa i podiže i spušta virtuelne mašine na jedan klik.

PCPress.rs Image

YUNET je, oslanjajući se na iskustvo dugo više od 25 godina, na prvo mesto stavio dostupnost servera na Internetu 24 sata dnevno, 365 dana u godini, kao i pouzdanost, jednostavnost, fleksibilnost i skalabilnost. Opcija „plaćaj kako rasteš“ (pay as you grow) pruža mogućnost brzog i jednostavnog povećanja resursa po zahtevu klijenta. Izdvaja je moderna i prilagodljiva cloud platforma, Centos Web panel, cPanel, i Zimbra Mail server. YUNET posluje uz poštovanje svih savremenih sigurnosnih standarda, a posebno ističe posedovanje sertifikata: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018 i ISO/IEC 27001:2013.

Autor: Dušan Katilović

Facebook komentari: