Kako se osloboditi elektronskog otpada

Iz kompanije Apple su nedavno najavili da iPhone 15 stiže s USB-C kablom koji zamenjuje tradicionalni Lightening. Drugim rečima: jedan punjač za sve postaje stvarnost. To znači višak starih kablova koje bi trebalo odložiti na neko bezbedno mesto. Pored kablova tu su i drugi nepotrebni uređaji.

PCPress.rs Image

Evropska Unija je krajem 2022. dala konačan rok za prelazak na USB-C standard, pa će proizvođači morati da se prilagode do decembra 2024. godine. O univerzalnim punjačima se već dugo sanja – ne samo da je život bio jednostavniji uz isti punjač za sve uređaje, već se smanjuje i količina elektronskog otpada. Odluka će sasvim sigurno najviše uticati na kompaniju Apple, čiji su proizvodi sve do sada imali poseban Lightning ulaz.

Kupci će, kako se tvrdi, moći da biraju da li žele da kupe uređaj sa ili bez punjača u pakovanju, što će opet uticati na smanjenje količine otpada. Neće biti suvišnih kablova, ali ni trošenja novca na punjače koji nisu potrebni. Apple je tokom godina menjao načine na koje se pune iPhone uređaji, pa je od 30-pinskog konektora stigao do Lightning kabla, koji je postao uobičajen od iPhone 5 modela. Još se od 2018. godine priča o prelasku na novi protokol, a pet godina kasnije to postaje stvarnost.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro: Apple-ova vizija VR-a

Sa svih strana nam se preporučuje da bi trebalo da očistimo stanove i kuće i iz životnog prostora izbacimo sve što nam više nije od koristi. Ali nam niko ne govori kako da bezbedno i odgovorno odložimo otpad. Reciklaža starih aparata je postala važan deo očuvanja životne sredine, pa bacanje kablova u kontejner nije rešenje. Kada su stari uređaji u pitanju neke je moguće prodati kao polovne, ako nisu previše uništeni. Tu su i neke prodavnice koje za stare telefone i druge sprave čak nude nešto za uzvrat.

Ako u internet pretraživač uneste pitanje „Šta da radim sa elektronskim otpadom u Srbiji?“ možete da pronađete nekoliko odgovora. Niški centar E-reciklaža ima predstavništvo i u Beogradu, a po elektronski otpad se dolazi na adresu onoga koji pozove. Tu je i Centar za reciklažu u Železniku koji prima stare uređaje, SET reciklaža sarađuje samo sa firmama, a e-otpad može da se odloži i u kontejner kod sportskog centra Olimp na Zvezdari (ulaz iz Ulice vojvode Blažete). Druge lokacije mogu da se pronađu na Reciklažnoj mapi Srbije Gdereciklirati.rs.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,