Kako stoje stvari u srpskoj privredi?

Prema rang listi objavljenoj u godišnjoj ediciji BIZNIS TOP 2020/21 u izdanju ekonomskog mesečnika Biznis i finansije, Elektroprivreda Srbije (EPS) je bila najuspešnija kompanija u 2020. godini i po dobiti i prema ostvarenim poslovnim prihodima. Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u 2019. bila vodeća po dobiti, prošle godine je dospela na šesto mesto najvećih gubitaša. Među pet najprofitabilnijih preduzeća i prvih pet koja su imala najveće prihode prethodne godine, samo dve kompanije su u domaćem vlasništvu, EPS i Telekom Srbija.

PCPress.rs Image

Mada je domaća privreda i u pandemijskoj 2020. godini poslovala pozitivno, čak 19 preduzeća koja su godi- nu dana ranije bila među sto najprofitabilnijih, prošlu godinu su završila u gubicima. Stoga se i rang lista prvih pet po dobiti bitno razlikuje u poređenju sa pretkriznom 2019. godinom, dok je među petorkom sa najvećim poslovnim prihodima bilo manje iznenađenja. Zajedničko im je da među najuspešnijima preovlađuju kompa- nije u stranom vlasništvu, ističe se u ediciji BIZNIS TOP.

Godišnja edicija magazina Biznis i finansije objavljuje rang liste 150 najvećih preduzeća u Srbiji u 2020. godini, prema ostvarenoj dobiti i po poslovnom prihodu, kao i rang liste po okruzima prema ostvarenoj dobiti i poslovnim prihodima, a na osnovu podataka Agencije za privredne registre (APR). U ediciji BIZNIS TOP 2020/21 objavljene su i najaktuelnije analize o poslovanju 16 vodećih sektora u Srbiji, mereno njihovim učešćem u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije i na osnovu uticaja koji imaju na ukupne rezultate domaće privrede.

Pet najprofitabilnijih preduzeća

Lista pet najprofitabilnijih kompanija u 2020. godini znatno se razlikuje od one iz 2019. godine. Među naj- profitabilnijima su prošle godine ostale samo dve kompanije, Tigar Tajers i Telenor. Sa liste je ispala Naftna industrija Srbije (NIS) koja je u 2019. bila vodeća po dobiti, dok je na prvu poziciju dospela Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je godinu dana ranije bila tek na 13. mestu prema ostvarenoj neto dobiti, navodi se u ediciji BIZNIS TOP.

Pročitajte i:  A1: Mobile device management za efikasne poslovne procese

EPS je, međutim, zahvaljujući boljim rezultatima u svim segmentima poslovanja, posebno u primarnoj delat- nosti, prošle godine uvećao dobit 3,5 puta, na 12,9 milijardi dinara, što čini 1,8% ukupne neto dobiti celokup- ne privrede. Najveći proizvođač struje u Srbiji je u 2020. bio vodeći i prema ostvarenim poslovnim prihodima, po vrednosti imovine i kapitala, ali je kumulirao i najveći ukupan gubitak od 192,7 milijardi dinara ili 5% ukup- nog gubitka na nivou cele privrede.

PCPress.rs Image

Na drugom mestu je Tigar Tajers, koji je napredovao na listi najprofitabilnijih sa četvrte pozicije u 2019. godini. Proizvođač guma iz Pirota je, uprkos prošlogodišnjim obustavama proizvodnje zbog antiepidemijskih mera, uvećao godišnju dobit za 2,1%, na 9,2 milijardi dinara. Telenor je, kao i 2019. godine, u 2020. bio na tre- ćem mestu najprofitabilnijih, i pored toga što mu je godišnja dobit od 8,4 milijardi dinara bila manja za petinu.

Prošle godine je na četvrto mesto dospela kompanija Ziđin kuper, koja je u 2019. imala najveći pad dobitka i bila je tek na 18. poziciji među najprofitabilnijima. Kineska kompanija je u 2020. uvećala dobit za 2,6 puta, na 8,4 milijardi dinara zahvaljujući rastu rudarske proizvodnje, što je uticalo i na uvećanje poslovnih prihoda. Petoplasirana po ostvarenoj dobiti u 2020. godini je Koka-kola HBC Srbija, koja je na listi najprofitabilnijih  u 2019. bila na 14. mestu. Kompanija je prošle godine uvećala dobit za 55,6%, na 5,7 milijardi dinara. Ovakav rast je ostvaren pre svega zahvaljujući većem dobitku iz finansiranja, dok su prihodi od prodaje pića bili manji za petinu u poređenju sa 2019. godinom.

Pročitajte i:  Pandemijski CRM sumnje

Vodećih pet prema poslovnim prihodima

Na listi prvih pet kompanija koje su prethodne godine ostvarile najveće poslovne prihode bilo je manje iznenađenja, budući da su prvoplasirana četiri preduzeća bila na tim pozicijama i 2019. godine, ocenjuje se u ediciji BIZNIS TOP.

Prva na listi u 2020. je kao i godinu ranije Elektroprivreda Srbije, koja je ostvarila poslovne prihode u visini od 282,7 milijardi dinara, odnosno 2,4% ukupnih poslovnih prihoda na nivou cele privrede. Drugi je NIS, koji je uspeo da zadrži ovu poziciju iako su mu prihodi pali za 30,8%, na 169,8 milijardi dinara zbog naftne krize koju je izazvala pandemija. Suprotno 2019. godini, kada je NIS bio vodeći po dobiti i značajno ispred ostalih kompanija prema ostvarenom dobitku, prošlu godinu je završio sa neto gubitkom od 5,9 milijardi dinara i dospeo na šesto mesto najvećih gubitaša.

PCPress.rs Image

Maloprodajni lanac Deleze Srbija je i u 2020. bio na trećem mestu, sa poslovnim prihodima od 111,5 mili- jardi dinara koji su uvećani za 6,3%, ali je zbog rasta rashoda kompanija imala za četvrtinu manju dobit nego godinu ranije. Na četvrtom mestu je, kao i 2019. godine, bio Tigar Tajers, i pored toga što su poslovni prihodi kompanije pali za 8,6%, na 94,5 milijardi dinara.

Na petom mestu je došlo do promene u odnosu na 2019. godinu – umesto Srbijagasa, u 2020. godini je na ovu poziciju dospeo Telekom Srbija, sa poslovnim prihodima od 88,2 milijardi dinara. Telekom je uvećao poslovne prihode za 2,2%, najviše zbog rasta prihoda od maloprodaje internet i multimedijalnih usluga, a sa ostvarenom dobiti od 5,5 milijardi dinara bio je na šestom mestu najprofitabilnijih u 2020. godini.

Pročitajte i:  Kako data centri održivo rastu i povećavaju efikasnost uz odgovarajući UPS

Ovogodišnja kretanja u najvažnijim privrednim sektorima

Sektorske analize koje su objavljene u ediciji BIZNIS TOP 2020/21 pokazuju da je većina najvažnijih privred- nih grana počela da se oporavlja u ovoj godini. Značajnija odstupanja od ovakvog trenda uočljiva su u far- maceutskoj industriji, koja za razliku od 2020. kada je bila među najvećim dobitnicima pandemije, ove godine beleži pad u proizvodnji lekova, izvozu i u broju zaposlenih.

Poljoprivreda i prehrambena industrija i dalje ostvaruju suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, ali nasuprot rekordnoj prošloj godini, poljoprivredna proizvodnja će biti manja ove godine zbog posledica suše. Izraženi godišnji pad u proizvodnji ima i prehrambena industrija, što posebno zabrinjava ako se ima u vidu da je to trend koji se beleži već nekoliko godina unazad, i pre nego što je tržište poremetila pandemija. Najveća nei- zvesnost i dalje vlada među zaposlenima u turizmu i hotelijerstvu, iako su ovogodišnji pokazatelji ipak done- kle bolji nego prethodne godine.

PCPress.rs Image

Istraživanja među privrednicima pokazuju da veliki broj strahuje za likvidnost, u situaciji kada se zbog po- skupljenja energenata i sirovina uvećavaju troškovi poslovanja, a kada je mnogima teško da značajnije po- dignu cene svojih proizvoda u strahu da će izgubiti kupce na domaćem tržištu. Zbog toga, kao i zebnji od kašnjenja u naplati svojih potraživanja, primetno je da sve više privrednika osniva „rezervne“ firme za „zlu ne trebalo“, ako dospeju u blokadu. Najveći problem je, ipak, sve veća oskudica odgovarajućih radnika, ali uprkos tome, skoro dve trećine firmi u Srbiji ne želi da zaposli kvalifikovane migrante iz drugih zemalja, navodi se u ediciji BIZNIS TOP.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *