BIZIT plus

Kako video igre mogu da pomognu u istraživanju prirode raka dojke?

Rešavanjem zagonetki do otkrivanja prirode raka dojke? Zvuči veoma interesantno kao koncept, zar ne?

PCPress.rs Image

CGT i CNAG-CGR pokrenuli su GENIGMA, video igricu koja angažuje igrače da rešavaju puzle. Rešavajući probleme zadate u video igri, igrači zapravo generišu naučne podatke iz stvarnog sveta pomoću kojih treba da se otkriju promene u genomskim sekvencama. Ovi podaci se koriste za istraživanje prirode raka dojke.

Igra je dostupna za iOS i Androide, na engleskom, španskom, katalonskom i italijanskom jeziku. Predstavlja rezultat dvoipogodišnjeg naučnog projekta na kojem je radio Centar za genomsku regulativu (CRG), Nacionalni centar za analizu genoma (CNAG-CRG) i programeri video igara.

Cilj ove igrice je da podstakne istraživačke napore širom sveta tako da se prati ćelijska linija raka. Reč je o podacima koje naučnici koriste za proučavanje raka i testiranje novih lekova. Jedno od ograničenja ćelijskih linija raka je nedostatak referentnih mapa genoma visoke rezolucije koje su neophodne istraživačima kako bi se odredila na primer tačka mutacije ili dalji razvoj.

Pročitajte i:  Kad AI snimci završe u dokumentarnom filmu

Istraživački tim proferora Marti Renoma je razvila metodu za kreiranje genomskih referentnih mapa u 3D. Međutim, za izradu ove mape potrebno je dosta vremena i AI, kao i ogromna računarska snaga. Jedno od rešenja je da se koristi rad ljudi i drugih računara kako bi se kreirala genomska mapa. Tako je nastala GENIGMA. Igrači treba da reše zagonetku koja podrazumeva niz blokova različitih boja i oblika. Svaki niz predstavlja genetsku sekvencu u ćeliji linija raka, a način na koji igrači organizuju blokove je potencijalno rešenje za lokaciju gena. Pred igračima je cilj da postignu što veći broj poena. Na ovaj način je obezbeđeno da će igrači ponuditi veći broj mogućih rešenja čime je veća verovatnoća rešavanja primarnog problema odnosno lokacije gena.

Igra je pokrenuta 27. januara 2022. godine. Na svaka tri meseca pojavljivaće se novi fragmenti genoma, odnosno novi šablon za rešavanje. Očekuje se da će ova igra u mnogome doprineti boljem istraživanju raka dojke.

Izvor: Scitechdaily.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,