ERP 2024

Kako vremenski uslovi utiču na kriptovalute

Nije se razmišljalo o tome da bi vremenski uslovi mogli da utiču na Bitkoin, a sve dok poplave u kineskoj provinciji Sečuan nisu uništile na hiljade kompjutera koji su služili za rudarenje, čime je značajno umanjena procesorska moć čitave Bitkoin mreže.

Poplave su napravile preko 30 miliona dolara štete, budući da su uništile kuće, te useve stanovnika, a iz svojih domova je iseljeno oko 8.800 ljudi. Pored toga, vremenski uslovi su uticali i na sudbine digitalnih rudara, koji su se i ranije suočavali sa poteškoćama, budući da je Kina još u februaru zabranila trgovinu kriptovalutama, te pristup web-sajtovima koji se bave tom temom.

Uprkos brojnim zabranama i poteškoćama, Kina je bila plodno tle za rudarenje, a najveći deo se dešavao baš u provinciji Sečuan, te se u tom regionu odvijalo oko 70% od ukupnog broja kripto-transakcija u Kini. Na fotografijama poplavljenog područja se, između ostalog, vidi i na stotine uništenih mašina za rudarenje, što je, kako kažu stručnjaci, dovelo do ozbiljnog pada hash snage (sposobnost uređaja za rudarenje meri u brojevima pokušaja da se pronađe blok koji može da se izvede, a svaki pokušaj se sastoji iz kreiranja jedinstvenih blok kandidata, a uz pomoć kriptografske funkcije koja se skraćeno naziva hash. Budući da se radi o procesu koji traje, govori se o broju hash-eva u sekundi).

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Izvor: BitsOnline

Facebook komentari: