BIZIT plus

Kamenje i drugi uzorci: Neobična istorija Marsa

Neobične vesti s Marsa stižu sve češće, a poslednja otkrića ukazuju na to da je ova planeta nekada izgledala potpuno drugačije.

PCPress.rs Image

Crvena planeta je danas poput velike pustinje, što nije uvek bio slučaj – Curiosity rover je nedavno naišao na nove dokaze o tome da je vode ranije bilo u izobilju (više o tome čitajte ovde). Napravio je snimak na kojem se vidi kamenje koje se sastoji iz više slojeva. Eksperti kažu da je vrlo verovatno da je nastalo u nekom prastarom rečnom koritu.

PCPress.rs Image

Rover se već neko vreme kreće po oblasti Mount Sharp, gde su reke i potoci nekad nanosili različite sedimentne materijale od kojih su se formirale stene. Na manjim uzvišenjima postoje i očigledni dokazi da je na Marsu bilo i velikih jezera, što ukazuje na to da je planeta bila topla i vlažna.

Peservance s druge strane krstari po oblasti Jezero Crater, a u pitanju je mesto na kojem se, kako eksperti veruju, nekad nalazilo veliko jezero i rečna delta. Rover između ostalog traga i za tragovima nekadašnjeg života, za mikrobima koji su nekad dobro živeli na Crvenoj planeti.

Pročitajte i:  Nove slike Zemlje napravljene iz svemira

Izvor: Mashable

Facebook komentari: