ERP 2024

Karantini značajno smanjili zagađenje vazduha

Zagađenje vazduha nad severnom Italijom je opalo nakon što je vlada uvela blokadu u cilju borbe protiv koronavirusa, pokazali su satelitski snimci, u novom primeru potencijalnog uticaja pandemije na emisije štetnih gasova.

PCPress.rs Image

U Kini, odakle je započela epidemija, vidi se značajno smanjenje zagađenja nakon što je vlada uvela zabrane putovanja i karantine, a podaci iz Italije, koja je snažno pogođena nekoliko nedelja kasnije, nagovestili su sličan obrazac.

Pad zagađenja zabeležen i u Srbiji

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da je primetila naročito izrazit pad emisije azot-dioksida, štetnog gasa koji emituju elektrane, automobili i fabrike, širom regiona Doline reke Po, u severnoj Italiji. Takođe, na animaciji se vidi da je do smanjenja aero zagađenja došlo i u Srbiji, iako se nivoi emisija teško mogu meriti s onima u regijama Lombardija i Veneto.

„Iako bi mogle da postoje male razlike u podacima zbog oblaka i promenljivog vremena, uvereni smo da se smanjenje emisija (koje možemo da vidimo na snimku dole) podudara sa blokadom u Italiji koja povlači sa sobom manje saobraćaja i industrijskih aktivnosti“, rekao je Claus Zehner, koji vodi satelitsku misiju agencije Copernicus Sentinel-5P.

Pročitajte i:  Kina naređuje državnim mobilnim operaterima da zamene strane čipove

ESA je objavila animaciju na sajtu www.esa.int koja pokazuje kako se emisije NO2 kretala širom Evrope od 1. januara do 11. marta, koristeći 10-dnevni prosek kretanja, jasno pokazujući pad nivoa zagađenja nad severnom Italijom.

Italiju je najteže pogodila epidemija u Evropi, a vlada je uvela najstrože kontrole. Istraživači koji proučavaju uticaj emisija štetnih gasova, industrijskih i transportnih, na klimatske promene i zdravlje ljudi, trude se da razumeju moguće implikacije pandemije dok privrede usporavaju, letovi se otkazuju i uvode karantini.

Emisija CO2 smanjena za četvrtinu u Kini

U Kini, finski Centar za istraživanje energije i čistog vazduha kaže da se emisija CO2 smanjila za četvrtinu, odnosno, procenjuje se pad od 200 miliona tona za četiri nedelje do 1. marta, što je otprilike polovina onoga što Velika Britanija emituje za godinu dana.

Satelitski podaci su takođe pokazali nagli pad kineske emisije NO2, počevši od Vuhana, a zatim se proširivši na druge gradove, uključujući glavni grad, u dvonedeljnom periodu sredinom februara.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,