Kaspersky na #BIZIT 2017: Sve o hakerima i kako se zaštititi od cyber napada

U istraživanju kompanije Kaspersky Lab u vezi sa cyber napadima u prvoj polovini 2017. godine došlo se do zaključka da su napadači najviše bili aktivni u martu. Naime, napadima su najviše bile izložene proizvodne kompanije, pa je svaki treći napadnuti industrijski računar bio deo sistema ovih kompanija.

PCPress.rs Image

U prvih šest meseci bezbednosni proizvodi iz kompanije Kaspersky blokirali su pokušaje napada na više od 37% industrijskih računara, a iz kompanije ističu da je situacija slična onoj iz istog perioda prošle godine. Pored kompanija koje se bave proizvodnjom, napadači su ciljali i sisteme inženjerskih kompanija, obrazovnih institucija, prehrambene industrije, te energetskih kompanija. Stručnjaci ističu da je zabrinjavajuće to što najveći procenat napadnutih računara pripada kompanijama koje se bave proizvodnjom, jer, pored toga što napadi bitno utiču na dobit kompanija, dovode u pitanje i automatizaciju industrije.

Najviše industrijskih računara napadnuto je u Vijetnamu, gde je za šest meseci napadnuto 71% ovakvih uređaja, potom u Alžiru 67%, Maroku 65,4%, te u Kini 57%. Glavni izvor pretnji bili su komunikacioni kanali na internetu, pa je pokušaj preuzimanja malvera, ili pristup malicioznim i phishing sajtovima, bio blokiran na 20,4% industrijskih računara, što nije mali procenat kada su u pitanju takve vrste pretnji, budući da industrijske mreže najčešće imaju neograničen pristup internetu, što može da ugrozi celokupnu industrijsku infrastrukturu.

Pročitajte i:  PC Press video: Čak 70% prinosa na američkoj berzi vuče 7 IT giganata | Nikola Altiparmakov

PCPress.rs Image

U prvoj polovini 2017. godine je na sistemima za industrijsku automatizaciju detektovano oko 18 hiljada različitih modifikacija malvera, a u to vreme je došlo i do epidemije ransomware napada. Broj jedinstvenih industrijskih računara koji su napadnuti Trojan virusima za enkripciju se u tom period utrostručio, a većina takvih virusa distribuirana je u obliku spamova koji su korisnicima ličili na deo korporativne komunikacije, te u obliku zaraženih priloga u okviru mejlova, ili linkova koji su služili za preuzimanje malvera.

Da podsetimo da je Petya Ransomware, talas napada koji je zahvatio oko 64 zemlje do 27. juna 2017. godine, zarazio je otprilike 12.500 kompjutera samo u Ukrajini, a tu su i WannaCry i ExPetr, pri čemu iz Kasperskog WannaCry napade nazivaju epidemijom, budući da je pogođeno više od 200 hiljada računara u svetu, te 13,4% od ukupnog broja svih računara u industrijskoj infrastrukturi.

Kaspersky Lab je i jedan od sponzora ovogodišnje konferencije BIZIT pod nazivom “Prirodno digitalno”, koja će se održati 1. i 2. novembra 2017. godine, u Klubu poslanika, u Tolstojevoj 2, u Beogradu. Nakon tri godine postojanja BIZIT je, među IT stručnjacima i poslovnim ljudima, prepoznat kao centralni poslovno-informatički događaj u regionu, a koji je prošle godine okupio preko 500 učesnika. Kao najznačajniji i najposećeniji skup ovog tipa, BIZIT će i 2017. godine okupiti najznačajnije stručnjake iz oblasti primene savremenih poslovnih ICT rešenja.

Pročitajte i:  Edukacija i podizanje svesti - prva linija odbrane od dipfejk prevara

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: