PC Press Studio

Kaspersky: Prognoza za 2014. godinu (korisnici, posao, internet)

Eksperti kompanije Kaspersky Lab objavljuju prognoze za 2014. godinu.

Photo: racheocity/Flickr
Photo: racheocity/Flickr

Prognoza za krajnje korisnike:

Sajberkriminalci će targetirati….

Vašu privatnost

Nakon skandala sa Snowden-om u 2013. godini, ljudi su postali sasvim odlučni da zadrže svoj privatni život u tajnosti, uprkos pažnji obaveštajnih službi širom sveta. To znači zaštitu podataka uskladištenih na njihovim računarima i uređajima i obezbeđivanje poverljivosti ponašanja na internetu. To će dovesti do veće popularnosti VPN usluga i TOR-anonimizera kao i povećane tražnje za domaćim alatima za šifrovanje.

Vaš novac

Tokom 2014. godine, stručnjaci Kaspersky Lab očekuju da sajber-kriminalci nastave razvijanje alata krađe gotovine – direktno ili indirektno. Za direktnu pljačku džepova, prevaranti će dodatno rafinirati svoje alatke namenjene dobijanju pristupa bankovnim računima preko mobilnih uređaja (mobilni fišing, bankarski trojanci). Mobilni botneti će se kupovati i prodavati, a biće korišćeni za distribuciju zlonamernih priloga u ime trećih lica. Za podršku indirektne krađe, verovatno je da ćemo videti još sofisticiranije verzije Trojanaca koji šifruju podatke na mobilnim uređajima, sprečavajući pristup fotografijama, kontaktima, dokumentima i porukama dok se ne kupi dekripciona šifra. Android smart telefoni će bez sumnje biti prvi na udaru.

Vaši Bitcoini

Tokom 2014 godine, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab očekuju značajan rast u broju napada na novčanike Bitcoin korisnika, Bitcoin poolove i berze. Ovde možete nači savete kako da sačuvate vašu Bitcoin imovinu.

Poslovna prognoza:

 

Za internet provajdere

Niz popularnih internet servisa su već najavili sprovođenje dodatnih mera zaštite korisničkih podataka, na primer, enkripciju svih podataka koji se prenose između sopstvenih servera. Implementacija sofisticiranije mere zaštite će se nastaviti, a verovatno će postati ključni faktor kada korisnici biraju između konkurentskih internet servisa.

Za provajdere cloud prostora

Hakeri ciljaju zaposlene u cloud servisima, videvši ih kao najslabiju kariku u bezbednosnom lancu. Uspešan napad ove vrste mogao bi predati sajber kriminalcima ključeve ogromnih količina podataka. Osim krađe podataka, napadači mogu biti zainteresovani za brisanjem ili modifikaciju informacija – u nekim slučajevima manipulisanje (dez)informacijama može vredeti još više za one koji naruče napade. Ovo je trend u porastu.

Za developere softvera

Krađa popularnih source kodova (industrija igrica, programeri mobilnih aplikacija, itd.) daje napadačima odličnu priliku da pronađu slabe tačke u proizvodima, a zatim ih iskoriste za svoje svrhe prevare. Pored toga, ako sajber-kriminalci imaju pristup repozitorijumskim fajlovima žrtve, oni mogu modifikovati izvorni kod programa i ugraditi backdoor pristup u njega.

Za rivale

Informacije koje je otkrio Snowden pokazale su da je jedan od ciljeva sajber špijunaže između država da se pruži ekonomska pomoć “prijateljskim” kompanijama. Ovo saznanje je poništilo etičke prepreke koje su obuzdavale poslovanje od upotrebe nekonvencionalnih metode u takmičenju sa svojim rivalima. U novoj realnostisajber prostora, firme će razmatrati mogućnost sprovođenja ove vrste aktivnosti za sebe. Kompanije će zaposliti sajber plaćenike, organizovane grupe hakera koji mogu pružiti željene sajber – špijunažne usluge.

Prognoza za globalnu mrežu – internet:

 

„Internet je počeo da se deli u nacionalne segmente. Otkrića koja je prikazao Snowden su intenzivirala potražnju za pravila o zabrani upotrebe stranih servisa. Pojedine zemlje više nisu spremne da otkriju ni jedan bajt informacija iz njihovih mreža. Te težnje će rasti sve jače i voditi zakonodavnim ograničenjima pretvorenim u tehničke zabrane. Sledeći korak će najverovatnije biti pokušaj da se ograniči spoljni pristup podacima unutar jedne zemlje. Kako se ovaj trend bude razvijao dalje može dovesti u nekom trenutku do kolapsa interneta, koji će se razbiti u nekoliko desetina nacionalnih mreža. Senoviti Darknet će tada biti jedina istinska svetska mreža” kaže Aleksandar Gostev, glavni stručnjak za bezbednost u Global Research & Analysis timu.

Nekoliko zemalja je usvojilo ili planira da usvoji zakone o zabrani korišćenje stranih servisa. U novembru, Nemačka je najavila plan da sve komunikacije između nemačkih vlasti u potpunosti zatvori u okviru zemlje. Brazil je najavio svoje planove za izgradnju alternativnog internet kanal tako da se ne koristi onaj koji ide kroz Floridu (SAD) .

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: