ePlaneta

Kina i Južna Koreja pregovaraju o jačanju saradanje u industriji čipova

Kina i Južna Koreja složile su se da ojačaju dijalog i saradnju o lancima snabdevanja industrije poluprovodnika. Dogovor je postignut usred sve veće globalne zabrinutosti oko snabdevanja čipovima, sankcijama kao i pitanjem nacionalne bezbednosti, naveo je kineski ministar trgovine.

PCPress.rs Image

Kina je spremna da sarađuje sa Južnom Korejom

Wang Wentao se sastao sa južnokorejskim ministrom trgovine Ahn Duk-geun-om na konferenciji Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Detroitu.

Oni su razmenili mišljenja o održavanju stabilnosti industrijskog lanca snabdevanja i jačanju saradnje u bilateralnim, regionalnim i multilateralnim oblastima, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva trgovine.

Takođe, Wang je naveo da je Kina spremna da sarađuje sa Južnom Korejom na produbljivanju trgovinskih veza i investicione saradnje.

Međutim, južnokorejska izjava na istom sastanku ne pominje čipove, već se navodi da je ministar trgovine zatražio od Kine da stabilizuje snabdevanje ključnim sirovinama i zatražio predvidljivo poslovno okruženje za južnokorejske kompanije u Kini.

Prema izveštajima, „južnokorejska strana je izrazila da je potrebna komunikacija između službenika na radnom nivou u svim industrijama“, ne samo za poluprovodnike. Južna Koreja se nalazi između Sjedinjenih Država i Kine kada su u pitanju poluprovodnici.

Pročitajte i:  Temu se suočava sa strožijim pravilima EU

Kineski regulator za sajber prostor saopštio je prošle nedelje da Micron nije uspeo da izvrši reviziju bezbednosti mreže. Kina je zatim navela da će blokirati operatere ključne infrastrukture da kupuju od kompanije. SAD su tražile ograničenje u vezi naprednih čipova koje proizvodi Kina. Sjedinjene Države si navele niz razloga, uključujući nacionalnu bezbednost.

Oko 40 odsto južnokorejskog izvoza čipova ide u Kinu, prema podacima ministarstva trgovine. Takođe, američka tehnologija i oprema neophodni su južnokorejskim proizvođačima čipova kao što su Samsung Electronics i SK Hynix.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,