BIZIT 2022

Kina: Koronavirus aplikacija i kontrolisanje građana

U mnogim delovima sveta se kontrolisanje koronavirusa sa brzine širenja polako orijentiše ka istoriji kontakata onih koji su se razboleli, budući da regulatorna tela žele da lociraju sve one koji su bili izloženi, a kako bi se život i poslovanje što pre vratili u normalu.

PCPress.rs Image

Ukoliko život počne da teče uobičajeno postoji rizik od novog talasa zaraženih, a ako se previše zakasni ekonomija će pretrpeti još veću štetu. Upravo zbog toga Kina pokušava da kontroliše situaciju uz pomoć skeniranja QR kodova i prilagođene aplikacije, a cilj je da se smanji širenje tako što će se utvrditi kuda su se kretali oni koji su inficirani, te kuda se kreću oni koji su sa njima bili u kontaktu.

Tako tehnologija igra važnu ulogu u borbi protiv pandemije, a funkcioniše tako što građani daju svoj identifikacioni broj ili broj pasoša, kao i broj telefona, pa nakon toga ispunjavaju upitnik u okviru aplikacije. Pitanja su u vezi sa istorijom kretanja, te simptomima koje osećaju, a vlasti im nakon analiziranja odgovora dodeljuju odgovarajuću boju. Boja koja se pojavi na displeju telefona određuje opcije koje ispitani građanin ima, pa zelena pruža potpunu slobodu, žuta znači da je građanin u nekom trenutku bio u blizini nekoga ko se kasnije razboleo, dok crvena znači zabranu izlaska iz kuće. Još uvek nije potpuno jasno na koji način aplikacija utvrđuje kojoj grupi neki građanin pripada, a upozorava se da bi takvo grupisanje moglo da dovede do zloupotrebe moći, te do targetiranja marginalizovanih grupa.

Pročitajte i:  Kina navodno želi da uništi Starlink-ove satelite

PCPress.rs Image

I neke druge zemlje rade na svojim rešenjima, pa su i Nemačka i Velika Britanija objavile planove o sopstvenim aplikacijama. Brige o bezbednosnim rizicima mogle bi da uspore ove projekte, a zbog toga što ih eksperti opisuju kao problematične, budući da osetljive podatke građana izlažu riziku. Neki drugi eksperti pak tvrde da je ovakva alatka neophodna ako svet želi da nastavi dalje, pa ostaje da se vidi koja će struja prevagnuti.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,