Kina: Pilot projekat za blockchain

Kina je odredila neke gradove i entitete za isprobavanje blockchain aplikacija, naglašavajući značaj koji Peking pridaje ovoj konkretnoj tehnologiji.

PCPress.rs Image

Probne blockchain aplikacije

U 2019. godini, predsednik Si Đinping pozvao je Kinu da „iskoristi mogućnosti“ koje pruža blockchain, dajući svoju ličnu podršku tehnologiji.

Kineska prestonica Peking i mega grad Šangaj, kao i Guangdžou na jugu, svi su deo pilot projekata. Odeljenja lokalne samouprave, univerziteti, banke, bolnice, automobilske kompanije i elektroenergetske kompanije su među 164 entiteta koje je Kina odabrala za sprovođenje probnih blockchain aplikacija.

Blockchain se prvobitno odnosio na tehnologiju koja je podržala kriptovalutu bitcoin. To je javna, nepromenljiva knjiga aktivnosti koja se ne menja. Takođe bitcoin je „decentralizovan“ što znači da ga ne vodi niti poseduje jedan entitet.

Ali definicija blockchain-a se proširila jer mnoge različite industrije žele da koriste tehnologiju za različite aplikacije. Drugi nazivi kao što su „tehnologija distribuirane knjige“ ili DLT se sada često koriste i nose razlike u odnosu na originalni bitcoin blockchain. Ipak, ideja o jedinstvenom autentičnom zapisu aktivnosti je privlačna.

Pročitajte i:  Japan i EU će razgovarati o saradnji po pitanju tehničkih materijala

Kineski regulator sajber prostora, zajedno sa drugim regulatorima, objavio je obaveštenje u kojem je pozvao regulatore na provincijskom nivou da „daju punu igru ulozi blockchain-a“ u oblastima kao što su deljenje podataka, optimizacija poslovnih procesa i smanjenje operativnih troškova.

Sve pilot jedinice treba da „daju prioritet usvajanju blockchain softverskih i hardverskih tehnologija“, navodi se u obaveštenju.

Kineski blockchain pritisak dolazi nakon što je prošle godine obnovila suzbijanje trgovanja i rudarenja kriptovaluta. Peking je dugo posmatrao bitcoin i druge digitalne kovanice kao pretnju finansijskoj stabilnosti.

U međuvremenu, Narodna banka Kine nastavlja sa uvođenjem digitalne verzije juan-a u zemlji. Međutim, to nije decentralizovana kriptovaluta poput bitcoin-a. Kontrolisaće ga i izdavati kineska centralna banka.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,