Kina pokušava da ublaži zabrinutost internet kompanija

Kineski nadzor za sajber prostor želi da izgradi „prijatan” odnos između internet kompanija i vlade, navodi jedan visoki zvaničnik.

PCPress.rs Image

Zaštita podataka od stranih vlada

Niu Yibing, zamenik ministra kibernetičke administracije Kine (CAC), rekao je na konferenciji da agencija podržava zdrav razvoj sektora i da želi da stvori „zdravo preduzetništvo koje može da dopre do vrha“.

CAC je bio među kineskim regulatorima koji su krajem 2020.godine pokrenuli neviđeni udar na tehnološke gigante u državi. Kampanja koju su pokrenuli, preokrenula je dugogodišnju industrijsku praksu. CAC je postavljanjem novih pravila o tome kako kompanije treba da posluju uneo nervozu na tržište. Kampanja koju su vodili je smanjila tržišnu vrednost kompanija.

Regulator su suočeni sa usporavanjem ekonomije i ove godine nisu objavili nova pravila. Za to vreme kompanije su ostale oprezne. Mnogo među njima kao što su giganti Alibaba Group i Tencent Holdings smanjile su nove investicije i otpustile hiljada radnika.

Najveći problemi koji su zabrinuli investitore su nova pravila koja su stupila na snagu u februaru. Naime, kineske firme sa podacima više od milion korisnika moraće da prođu bezbednosnu proveru pre nego što podatke prenesu u inostranstvo.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

Sun Weimin, šef biroa za koordinaciju sajber-bezbednosti, rekao je da agencija i dalje podržava domaće firme koje traže inostrane klijente. On navodi da je revizija bila potrebna da osigura podatke kako oni ne bi bili zloupotrebljeni od strane stranih vlada.

Didi Global – kompanija koja je prva na udaru

Takođe, još uvek nije završena saga o kineskom gigantu za vožnju kompaniji Didi Global. Kompanija je bila predmet istrage koju je vodio CAC. Kineska uprava za sajber prostor pokrenula je istragu ubrzo nakon što je kompanija izašla na berzu 30. juna 2021.godine.

Kineski regulator kaznio je kompaniju prošlog meseca sa 1,2 milijarde dolara zbog kršenja pravila bezbednosti podataka. Još uvek nije poznato kada će biti dozvoljeno kompaniji da vrati svoje aplikacije u prodavnice aplikacija i da li će moći da nastavi registraciju novih korisnika.

Sun je rekao da je agencija nadgledala rad kompanije. On je naveo da će regulator nastaviti da radi na uklanjanju skrivenih bezbednosnih rizika i kažnjavanju svakog ponašanja koje ugrožava nacionalnu bezbednost podataka.

Pročitajte i:  Napredak u obrazovanju žena i budućih generacija kao korak ka sigurnijem digitalnom svetu

Tehnološki izvršni direktor kompanije sa sedištem u Pekingu, rekao je da izjava agencije pokazuje samo to da regulatori još uvek nisu u potpunosti zadovoljni kompanijom.

„Didi se razlikuje od drugih internet kompanija, antimonopolski rad protiv drugih tehnoloških giganata je okončan ili se stabilizovao. Međutim izgleda da regulatori drugačije tretiraju Didi“, rekao je izvršni direktor.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,