Kina u julu planira misiju koja kreće put Marsa

Kineski svemirski program od nedavno uključuje i misiju koja bi put Marsa trebalo da krene u julu. Tako će do Crvene planete stići kapsula, te robotski rover kojim će moći da se upravlja na daljinu, i koji će biti zadužen za istraživanje površine planete. Marsovsku misiju planiraju i Sjedinjene Američke Države, a let je planiran za leto, tako da se očekuje gužva na Marsu.

PCPress.rs Image

Kada je Kina u pitanju, ovo je prva misija koja u fokusu ima Crvenu planetu, te mnogi ovaj potez tumače kao takmičenje sa agencijom NASA, koja je na Mars poslala već četiri misije, te četiri rovera, dok bi peta – ‘Perseverance’ – do planete trebalo da stigne u februaru 2021. godine. NASA-ina misija uključuje i prikupljanje uzoraka koji bi trebalo da se donesu na Zemlju, što znači da podrazumeva letelicu koja će biti prva koja će poleteti sa neke druge planete kako bi se vratila na polaznu tačku. Tu je i prvi marsovski dron, koji će se koristiti za kratke letove, kako bi se površina istražila i iz vazduha.

Pročitajte i:  U dalekom svemiru: Mars helikopter obara rekorde

PCPress.rs Image

Ostaje da se vidi kako će se Kina provesti na Marsu, a očekuju se ozbiljni potezi, budući da eksperti iz ove zemlje već rade i na sopstvenoj svemirskoj stanici koja bi u orbiti mogla da se nađe do 2022. godine, te na letelici koja bi posadu trebalo da ponese do meseca.

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,