ERP 2024

Kineska centralna banka proglasila transakcije kriptovalutama ilegalnim

Kina je izgleda rešila da se obračuna sa kriptovalutama. Narodna Banka Kine (People’s Bank of China) objavila je da sve transakcije kriptovalutama smatra ilegalnim i zahteva njihovo formalno odbijanje. U izjavi je navedeno da su zabrinuti zbog nacionalne bezbednosti i bezbednosti imovine kineskih građana.

kriptovalute

Banka tvrdi da kriptovalute nisu fiat valute i da ne mogu da se koriste u prometu. Sve transakcije koje uključuju kriptovalute sada se smatraju kriminalnom finansijskom aktivnošću. Ona zahteva od finansijskih i Internet kompanija da svojim platformama prestanu da prihvataju transakcije u kriptovalutama. Takođe, biće zabranjeni i strani servisi koji nude te usluge kineskim rezidentima.

Ova odluka je doneta, kako se kaže u izveštaju, zbog povećanog obima „pranja novca“, ilegalnih transakcija, prevara, piramidalnih šema, kao i ostalih kriminalnih aktivnosti koje imaju veze sa kriptovalutama. Svi koji u budućnosti budu kršili ovu zabranu biće predmet istrage.

Pored Banke, u „gašenju“ kripto valuta uključene su i neke druge državne agencije. Nacionalna komisija za razvoj i reforme (National Development and Reform Commision), razrađuje načine na koje bi moglo da se zaustavi rudarenje kriptovaluta, dok je lokalna administracija provincije Sichuan, to već uradila još u junu ove godine – zbog čega su neki od ozbiljnih kripto rudara već napustili državu.

Pročitajte i:  Tesla traži od dobavljača da izbegavaju Kinu 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

1 thoughts on “Kineska centralna banka proglasila transakcije kriptovalutama ilegalnim

  • 27. 09. 2021. at 01:07
    Permalink

    Finaly some corect move from Economic Gigant

Comments are closed.