Kineska kompanija LGNEA uskoro većinski vlasnik Ikarbusa

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije, Dragan Stevanović, izjavio je danas, 21. marta, da je kineska kompanija LGNEA (“Landžu Guangdong nju enerdži automobile”) ispunila sve uslove da postane većinski vlasnik srpskog preduzeća Ikarbus.

PCPress.rs Image
Izvor: ikarbus.rs

“Kinezi su dali garanciju da će Ikarbus biti ponos Srbije”, rekao je Stevanović za TV Prva. Po njegovim rečima, Srbija je ostvarila partnerske odnose sa kineskom kompanijom, koja je pre dva dana izmirila sve svoje obaveze prema banci. “Ministarstvu privrede otvaraju se ponude za još jednu investiciju, za kupovinu imovine Luke Beograd”, kazao je Stevanović.

Generalni direktor Ikarbusa, Aleksandar Vićentić, ranije je rekao da novi većinski vlasnik planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila. Naveo je da se za socijalni program, koji je sproveden pred kraj prošle godine, opredelilo oko 140 zaposlenih koji su dobili 200 evra po godini radnog staža, a da je u preduzeću ostalo 120 radnika. “Otišli su uglavnom stariji zaposleni. Uspeli smo da sacuvamo kompletan inženjerski kadar što je i nama i firmi koja nas kupuje najbitnije”, rekao je Vićentić, prenosi eKapija.

Pročitajte i:  Značajno unapređenje za Porsche Taycan 

Ikarbus je osnovan 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu, da bi kasnije promenio delatnost. Prvi autobus u Ikarbusu proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme Saurer. Do sada je u toj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa, od čega je deo izvezen.

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,