Volvo će se kamerama unutar automobila boriti protiv vožnje u pijanom stanju

Volvo planira da koristi kamere i senzore unutar automobila u borbi protiv vožnje u pijanom stanju ili u slučajevima kada je vozač ometen drugim stvarima. Vozila mogu da intervenišu ako vozač ne reaguje na signale upozorenja – automobili mogu da ograniče brzinu, upozore Volvo on Call servis (koji će kontaktirati vozača) ili možda čak uspore i parkiraju. Volvo on Call može da pošalje dodatnu pomoć ako je potrebno.

PCPress.rs Image

Kamera i senzori će paziti na faktore kao što su koliko dugo su vozačima zatvorene oči, koliko dugo gledaju van od puta, da li je vozaču jako sporo vreme reakcije, da li previše menja trake, a reagovaće i u situacijama kada vozač nije tokom dužeg vremenskog perioda koristio volan, menjač ili neku drugu funkciju upravljanja. Volvo planira da počne sa instaliranjem senzora i kamera u svim svojim automobilima počevši od ranih 2020-ih, i kasnije će otkriti više detalja. Počevši od 2021. godine modela, svi Volvo automobili će takođe imati maksimalnu brzinu od 180 km/h da bi sprečili ekstremne brzine.

Pročitajte i:  Volvo pauzira dostavu EX30 modela zbog softverskih problema

Sa ovim kamerama i senzorima, međutim, dolazi do neizbežnih zabrinutosti oko nadzora i da li će vozači biti zadovoljni eksplicitnim nadgledanjem dok su za volanom. Volvo je svestan tih briga i „želi da započne razgovor o tome da li proizvođači automobila imaju pravo ili možda čak i obavezu da instaliraju tehnologiju u automobilima koja menja ponašanje njihovih vozača“, navodi se u saopštenju za medije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,