BIZIT 2022

Snapchat priznao da njihov sistem verifikacije starosti korisnika ne radi kako treba

Suočen sa parlamentom Velike Britanije, Snapchat je priznao da implementirani proces verifikacije godišta ne sprečava da se na servis prijave korisnici koji imaju manje od 13 godina. Ovo baš i nije neka vest, jer se na Snapchat-u, kao i na većini drugih sajtova od korisnika traži da upišu svoj rođendan i na osnovu toga se izračunava njegova starost. Jasno je da se takav sistem zaštite „preskače“ jednostavnim upisom pogrešnog datuma rođenja. Ali, sa stanovišta korisnika, vest je da je Snapchat to javno priznao.

PCPress.rs Image

Stefan Kolins, viši direktor međunarodne javne politike Snapchat-a, naglasio je da svako ko radi u Internet industriji zna da nije moguće na siguran način zabraniti mlađima od 13 godina da se prijave na bilo koju platformu. Neko bi rekao da se to može proveriti upisom broja kreditne kartice koja nosi ime korisnika. Ali, oni koji žele mogu i to da izbegnu na lak način jer postoji mnogo dostupnih generatora brojeva kreditnih kartica koje se mogu iskoristiti za tu namenu. Zato je Snapchat počeo da sarađuje sa britanskim Ministarstvom unutrašnjih poslova na razvoju novog sistema verifikacije godina. Pošto je u vezi ovog sporazuma potpisan NDA, Kolins nije dao više detalja o tome kako će sistem da funkcioniše.

Pročitajte i:  Snap pokreće Snapchat za Web da prenese osnovne funkcije aplikacije na desktop

Do ovog sporazuma došlo je nakon što su Kolins i još jedan izvršni direktor Snapchat-a bili ispitani u britanskom odboru za digitalne, kulturne, medijske i sportske aktivnosti, nakon što je porodica 14-godišnje žrtve ubistva dobila podrugljive poruke preko ove platforme. Iz Snapchat-a su naglasili da, ako kompanija identifikuje korisnika mlađeg od 13 godina, ona gasi njegov nalog. Takođe, ako se korisnik uloguje preko browser-a, koriste se kolačići koji „povlače“ godište korisnika sa drugih sajtova koje su posetili. Međutim, i poslanici britanskog parlamenti i Snapchat su se složili da ti zaštitni mehanizmi nisu dovoljni i da je potrebno da se radi na razvoju efikasnijeg sistema.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,