Kineski Geely kupio 50% udela u Smart-u od Daimler-a

Kineska automobilska kompanija Geely preuzela je 50% udela u Smart-u od Daimler-a, roditeljske kompanije Mercedes-Benza, potvrdile su dve kompanije. Daimler i Geely, koji poseduju brojne brendove, uključujući Volvo i Lotus, oformiće 50/50 zajedničko ulaganje kako bi upravljali kompanijom gradskog automobila, koja je u procesu da postane samo električni brend.

PCPress.rs Image

Prema ugovoru, proizvodnja Smart automobila će se preseliti u Kinu, a novi električni modeli stižu od 2022. godine pa nadalje. Mercedes-Benz će voditi računa o dizajnu i stilu budućih modela, a Geely će voditi sektor za inženjering. Kao deo novog plana proizvoda (čije precizne pojedinosti nisu otkrivene) Smart će se proširiti na B-segment. Namera je da se dalje razvije Smart kao „lider među premijum električnim vozilima“, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanije Geely i Daimler.

Predsednik Geely-a, Li Shufu, izjavio je: „U potpunosti poštujemo vrednost Smart-a“, dodajući: „Kao ravnopravni partneri, posvećeni smo promociji Smart brenda na globalnom nivou.“ Do lansiranja novih modela 2022. godine, sadašnji Smart automobili nastavljaju da se proizvode u Daimler-ovim pogonima u Hambach-u u Francuskoj i Novom Mestu u Sloveniji.

Pročitajte i:  CIA: Lažni nalozi na društvenim mrežama kao zamka za kinesku vladu

PCPress.rs Image

Daimler će takođe uložiti oko 498 miliona evra u pogon Hambach kako bi ga pripremio za proizvodnju budućeg kompaktnog vozila u svom EQ električnom asortimanu. Zajedničkim ulaganjem će rukovoditi odbor od šest direktora, koji će se ravnomerno podeliti između Daimlera i Geely-a. Finansijski uslovi ugovora, koji je prvi put objavio Financial Times, nisu obelodanjeni, a konačni detalji o zajedničkom ulaganju trebalo bi da budu završeni do kraja 2019. godine.

Izvor: Autocar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,