BIZIT plus

Kineski predsednik predložio mere za rešavanje spora sa SAD

Kineski predsednik Si Đinping obećao je da će smanjiti kineske takse na uvoz automobila i poboljšati zaštitu intelektualne svojine, što bi mogli biti ustupci radi ublažavanja spora sa SAD oko trgovine i tehnologije. U obraćanju na poslovnoj konferenciji, Si nije direktno pomenuo svog američkog kolegu Donalda Trampa ni trgovinski spor. On je, međutim, obećao napredak u oblastima koje su prioritetne za SAD, uključujući otvaranje kineske bankarske industrije i podsticanje uvoza.

PCPress.rs Image

Si ipak nije pomenuo najbolnija pitanja za SAD, kao što su obaveze stranih firmi da u Kini otvaraju preduzeća na bazi zajedničkih ulaganja, uz obavezu prenosa tehnologije lokalnim kompanijama. Si je predstavio Kinu kao branioca slobodne trgovine i saradnje, što je svojevrsni odgovor Trampovom zahtevu za restrikcije na uvoz i za povoljnije trgovinske sporazume sa SAD. Si je rekao da će Peking znatno sniziti tarife na uvoz automobila ove godine i ublažiti restrikcije na strano vlasništvo u automobilskoj industriji.

Analitičari su protumačili Sijev govor kao nastojanje da se okonča trgovinski spor sa SAD, što se smatra najvećim trgovinskim sporom od Drugog svetskog rata. Spor je podstaklo strahovanje da bi oporavak globalne ekonomije mogao da bude pogođen ukoliko vlade budu navedene da podignu svoje uvozne barijere. Tramp je zapretio da će podići tarife na kinesku robu u vrednosti od 50 milijardi dolara kao odgovor na žalbe da Peking vrši pritisak na strane kompanije da predaju svoju tehnologiju. Peking je uzvratio svojim spiskom američke robe na koju će uvesti tarife od 50 milijardi dolara. Kineski predsednik obećao je da će ohrabriti normalnu tehnološku razmenu i štititi legalna prava vlasništva stranih firmi.

Pročitajte i:  Kina naređuje državnim mobilnim operaterima da zamene strane čipove

Izvor: N1

Facebook komentari: