PC Press Studio

Kineski rover i neobični oblik s Meseca

Kineski rover Yutu-2 se na površinu Meseca spustio još početkom 2019. godine, u okviru istorijske misije Chang’e 4. Od tada na Zemlju šalje zanimljive podatke, a poslednji se tiče neobičnog oblika koji je detektovao na Zemljinom satelitu.

PCPress.rs Image

Na najnovijim snimcima koje je rover poslao na matičnu planetu može da se vidi objekat kockastog oblika, koji neki već zovu „Mesečevom kockom“. Iz agencije je stigla vest da se Yutu-2 zaputio k njemu, kako bi istražio detalj koji na snimku zauzima tek nekoliko piksela. To znači da je moguće da se radi o optičkoj iluziji, ili o mrlji.

Yutu-2 je i ranije slao zanimljive informacije sa svoje pozicije u kosmosu, na primer onu o neobičnoj supstanci koja liči na gel. Ispostavilo se da se radi o čvrstoj tvari, to jest o kamenju koje pokriva površinu Meseca. Zbog toga se pretpostavlja da novootkrivena „kocka“ ne krije nikakvu tajnu, te da je u pitanju stena ili krupno kamenje.

Ideja o vanzemaljskoj tehnologiji na Mesecu omiljena je u popularnoj kulturi, pa je ima svuda – na primer u filmu 2001: A Space Odyssey. Stvarnost je ipak nešto drugo – nova kocka leži na Von Kármán krateru, pa se verovatno radi o steni. Yutu-2 će potrošiti dva lunarna dana (lunarni dan je za 50 minuta duži od zemaljskog) da stigne do kocke, pa ostaje da se vidi šta će tamo otkriti.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Viper: Nova generacija rovera leti na Mesec
SBB

Tagovi: , , , ,