Kingston XS2000 – Prenosiva brza memorija

Živimo u eri u kojoj je eksterno skladištenje podataka postalo realnost, a s novim interfejsima i portovima sve funkcioniše toliko dobro da zapravo ništa ne usporava ni sistem ni rad.

PCPress.rs Image

Portabl SSD uređaji već izvesno vreme predstavljaju primarni izbor korisnika kojima je neophodno brzo i kompaktno skladište za podatke. Redukcija cena NAND čipova i povećanje kapaciteta učinilo je da ovaj tip uređaje postane sve dostupniji, a sa NVMe implementacijom i sve brži.

PCPress.rs Image

Standardno rešenje je prosta integracija bridge čipa na posebnoj ploči na koju bi bio povezan klasičan M.2 SSD. Iako je ovo rešenje pristojno efikasno, ipak nije i optimalno jer povećava dimenzije i ograničava maksimalne brzine transfera. Kingston je kod XS2000 modela našao bolje rešenje upotrebom novog SIlicon Motion SM2320 SSD kontrolera i Micron 96-slojnih TLC čipova. Ovaj kontroler ne zahteva bridge čip, već direktno podržava rad preko USB interfejsa, omogućavajući maksimalno potencijalno iskorišćenje brzine.

PCPress.rs Image

Tako je deklarisana brzina od 2000 MB/s i za upis i za čitanje podataka za sve modele (500 GB, 1 TB, 2 TB i 4 TB), što zahteva maksimum od USB 3.2 2 x 2 standarda. Kao bonus, tu je IP55 sertifikacija koja znači da je Kingston XS2000 otporan na vodu i prašinu, kao i na udarce. Očekivano, kako bi se ostvarile deklarisane brzine, Kingston XS2000 koristi SLC keš algoritam. Ovo pravi razliku kada je u pitanju kapacitet i količina podataka koji se odjednom mogu kopirati pri maksimalnoj brzini. Zbog upotrebe SLC sistema keširanja, uređaju je nakon završene operacije neophodno izvesno vreme kako bi se sve prebacilo u TLC te da bi deklarisane performanse opet bile na raspolaganju.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

PCPress.rs Image

Na našem testiranju Kingston XS2000 je ostvario natprosečne performanse kada su u pitanju ovakvi SSD uređaji. Brzina čitanja podataka je 2081 MB/s, dok se upis vrši brzinom od 1804 MB/s, što je više nego dovoljno za sve realne primene. Najčešći scenario upotrebe je snimanje velike količine video-materijala s raznih kamera i sličnih uređaja, kada Kingston XS2000 omogućava simultano snimanje više video-fajlova u veoma visokom kvalitetu.

PCPress.rs Image

Na testu smo imali najveći 4 TB model, kod kojeg je SLC keš oko 700 GB, što je opet više nego dovoljno da SSD gotovo u svim scenarijima pruža maksimalne performanse. SM2320 kontroler već je u toku transfera podataka radio SLC-TLC prebacivanje na prethodno obrađenim blokovima, čime se znatno smanjuje vreme koje je potrebno da kompletan SLC keš bude na raspolaganju. Naravno, ukoliko se prostor popuni preko određene granice, kontroler će smanjivati količinu SLC keša, ali tome i služi ovako veliki kapacitet, dakle i za prostor i za performanse.

PCPress.rs Image

Ukoliko vam je neophodan kompaktan i brz portabl SSD, Kingston XS2000 je trenutno jedna od boljih opcija. Tu je i pet godina garancije, što obezbeđuje korisniku da uređaj koristi bez brige dugo vremena. Jedina zamerka koja može da se uputi na XS2000 račun jeste nedostatak hardverske enkripcije podataka. Ipak, u realnosti se ovakvi diskovi najviše koriste za primenu kada enkripcija nije potrebna, ali su brzina transfera i kapacitet ključni parametri.

Pročitajte i:  LC Power LC-HUB-C-MULTI-7-M2: Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji

Korisna adresa: kingston.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,