Računari i Galaksija

Knjiga o bezbednosti dece na internetu

Šta se podrazumeva pod rizičnim ponašanjem na internetu? Ko je žrtva, a ko nasilnik u virtuelnom prostoru? Ko su internet predatori? Ovo su samo neka od pitanja na koje knjiga ,,Bezbednost dece na internetu i na društvenim mrežama – vodič za roditelje’’ treba da pruži odgovore roditeljima čija se deca rađaju, rastu, obrazuju se, razvijaju i žive u digitalnom svetu.

PCPress.rs Image

Autor knjige je Katarina Jonev Ćiraković koja se od 2016. godine aktivno bavi edukacijom dece, mladih i roditelja o opasnostima na internetu i društvenim mrežama. 2017. godine je pokrenula sopstveni projekat pod nazivom Cyber Atis sa ciljem podizanja svesti kod dece i mladih o opasnostima na Internetu kao i širenju kulture ponašanja na društvenim mrežama. Do sada je održala više od 200 samostalnih predavanja u više od 19 gradova u Srbiji.

Cilj knjige je promovisanje sigurne upotrebe interneta i društvenih mreža među decom i mladima kao i pružanje smernica roditeljima da lakše razumeju i ukažu da potencijalne opasnosti koje vrebaju iz virtuelnog prostora. Vodič za roditelje je podeljen u šest poglavlja i pruža odgovore na najčešće nedoumice koje roditelji imaju kada je u pitanju virtuelni prostor. Roditelji treba da se upoznaju sa digitalnim rizicima, nasiljem na internetu, zavisnosti od video igara, da znaju kome da se obrate za pomoć u slučaju da se nešto desi.

Pročitajte i:  Ćirilica + tehnologija: RNIDS poklanja još jedno pismo srpske ćirilice namenjeno ekranskom prikazu
PCPress.rs Image
Autorka Katarina Jonev

Knjiga je dostupna za naručivanje na sajtu katarinajonev.com kao i na instagram profilu autorke @katarinajonev gde se mogu pronaći informativni i edukativni tekstovi o bezbednosti na internetu.

Zašto je namenjena upravo roditeljima?

Nažalost, nisu svi roditelji podjednako upućeni kako da adekvatno usmere svoju decu kada su bezbednost, privatnost i prisutnost u virtuelnom svetu u pitanju. Stoga knjiga ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’ treba da roditeljima čija deca rastu i razvijaju se u digitalnom dobu pruži odgovore na nedoumice i da smernice kako da njihova deca postanu (i ostanu) bezbedna. Internet nije bauk, ako se dobro i pravilno koristi može da donese veliki broj koristi detetu – razvijanje komunikacionih veština, učenje i usavršavanje stranih jezika, čitanje e-knjiga, razvoj IT pismenosti… Ali svaki roditelj mora da zna da ima veliki broj opasnosti koje vrebaju na Internetu a koje targetiraju upravo najmlađe.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,