Mozzart uveo radnu nedelju u trajanju od 38 sati

U svetlu podatka da u Srbiji 64% radnika u privatnom sektoru svakoga dana radi prekovremeno, mogućnost da se jednog dana i kod nas realizuje ideja finske premijerke o šestočasovnom radnom vremenu ne samo da zvuči kao naučna fantastika, već bi ona, zbog ekonomskih faktora, podrazumevala i smanjenje plata.

PCPress.rs Image

Situacija nije mnogo drugačija ni u nekim od zemalja za koje biste to sigurno pomislili, pa se tako u Crnoj Gori radi 44,1 sati nedeljno, u Hrvatskoj 39,6, a iznenadiće vas i Grčka i Turska, u kojima građani na poslu provode 42, odnosno 45,7 sati. Čak i globalno posmatrano, oko 22% radnika u celom svetu (što je više od jednog u pet) radi najmanje 48 sati nedeljno, dok značajan procenat preostalih otpada na one koji su zapravo nezaposleni. Vreme provedeno na poslu zavisi ne samo od ekonomskog razvoja jedne države (zemlje u razvoju imaju mnogo rigidnije propise u ovoj oblasti od razvijenih), relacija između privrede i pravnog sistema, pa i kulturnih i socijalnih običaja, već i od vrste i prirode posla, pa tako najviše rade građevinci, poljoprivrednici i zaposleni u sektoru usluga.

Pročitajte i:  Radnici Samsunga započeli trodnevni štrajk

U radovima stručnjaka koji se bave ovom temom, među društvenim snagama koje imaju potencijal da najviše utiču na promenu standarda dužine radnog vremena, najčešće se navode multinacionalne kompanije i inicijative koje pozivaju na društveno odgovorno poslovanje.

Mozzart reformiše radno vreme u svojoj orgaizaciji

Dobra vest za pomeranje standarda u pravcu fleksibilnosti i kada je u pitanju radno vreme, jeste da je ovu ulogu kod nas preuzela kompanija Mozzart, koja i inače važi za pionira privrednih, ali i društvenih inovacija, kom je briga za zajednicu jedan od najviših prioriteta poslovanja. U skladu sa kriterijumima Međunarodne organizacije rada za određivanje dužine radnog vremena, prema kojima su očuvanje zdravlja radnika i pružanje mogućnosti da usklade poslovne obaveze sa privatnim imperativ, regionalni lider u priređivanju igara na sreću uveo je radnu nedelju u trajanju od 38 sati.

Skrativši radno vreme petkom za dva sata, Mozzart je zaposlenima omogućio benefit koji sa sobom ne povlači smanjenje plata, već predstavlja dodatno unapređenje izbalansiranog radnog vremena koje zaposlenima omogućava da se posvete porodici i ostalim segmentima privatnog života.

Pročitajte i:  Radnici Samsunga započeli trodnevni štrajk

Benefiti za zaposlene

Osim toga, zaposlenima iz dežurnih službi, kao i onima koji rade po smenama, data je mogućnost da umesto šestosatnog radnog vremena petkom, kao benefit koriste jedan slobodan dan tokom meseca u kom su petkom radili osam sati, ili da benefit radnog vremena od šest sati koriste nekim drugim danom umesto petka, zbog čega su za njih uvedene nove smene, koje do sad nisu postojale.

Imajući u vidu da se, primera radi, u Francuskoj radi 37,3 sata u proseku, skraćivanje radnog vremena na 38 sati nedeljno koje je kompanija Mozzart organizovala za više od 600 zaposlenih pod svojim okriljem, samo je još jedan od pokazatelja Mozzartovog postavljanja modernih trendova u svim segmentima poslovanja.

Facebook komentari: