ERP 2024

Koliko je vaš pametni sat blizak stvarnom testu spavanja?

U trenucima kada ne spavamo najbolje što bismo mogli, često se obraćamo tehnici da nam pomogne da rešimo problem.

PCPress.rs Image

Oboje bi trebalo da prate vaš san… Nekako. Evo šta treba da znate

Postoji mnogo opcija za praćenje i testiranje sna. Mnogi uređaji čak izgledaju isto, što dovodi do zabune oko toga u koji bi trebalo da investirate. Satovi i testovi spavanja kod kuće često se mešaju, jer se koriste kod kuće. To je razumljivo, ali potencijalno loše za vaš novčanik. Nekoliko značajnih razlika između njih će odrediti šta biste trebali kupiti.

Šta je test spavanja kod kuće?

Pre nego što uporedimo ova dva uređaja, hajde da definišemo šta je test spavanja kod kuće. Testovi spavanja kod kuće su medicinski uređaji laki za upotrebu koje prepisuje lekar i koriste se za dijagnozu apneje u snu. Na tržištu postoji nekoliko vrsta; neke su jednostavne kopče za prste, dok druge imaju trake za grudi ili kanile za nos. Testovi spavanja kod kuće su pristupačnija alternativa tradicionalnim studijama spavanja. Međutim, oni se ne koriste za dijagnostikovanje drugih poremećaja spavanja kao što su nesanica ili narkolepsija. Ali ako vaš lekar sumnja da verovatno imate apneju u snu i samo treba da potvrdi, test spavanja kod kuće je dobra opcija. Pogodni su samo za osobe sa velikom verovatnoćom apneje u snu i bez drugih zdravstvenih stanja koja mogu uticati na rezultate.

Pročitajte i:  Prvi Galaxy Watch FE omogućava pristup naprednom praćenju zdravlja za još više korisnika

Testovi spavanja kod kuće i pametni satovi su različiti

Ova dva uređaja nisu ista stvar, niti je predviđeno da budu. Međutim, kada uporedite testove spavanja kod kuće sa pametnim satovima ili uređajima za praćenje sna, primetićete dosta preklapanja u tome šta mere dok ih nosite.

Testovi spavanja kod kuće i uređaji za praćenje spavanja mere sledeće:

  • Disanje – pauze i prekidi koji ukazuju na apneju u snu
  • Otkucaji srca
  • Nivo kiseonika u krvi

Oboje će takođe rezultirati dokumentacijom kojoj možete pristupiti da biste videli rezultate svojih podataka o spavanju. Iako je upotreba tih podataka još jedna razlika. Testovi spavanja kod kuće dijagnostikuju apneju u snu, dok pametni satovi prate kako spavate. Hajde da pogledamo kako se još razlikuju.

Pametni satovi mere više od samog disanja

Uprkos imenu, testovi spavanja kod kuće vam neće reći ništa o tome kako spavate. Oni mere disanje, a ne kvalitet ili vrstu sna koji dobijate. Oni su zaista dobri samo za određivanje da li imate apneju za vrijeme spavanja.

Ako tražite uređaj koji vam može pomoći da pratite svoj san i prilagodite svoj životni stil, onda ste najpogodniji za praćenje spavanja ili pametni sat.

Pametni satovi i uređaji za praćenje spavanja mere:

  • Količina sna koju dobijate
  • Kvalitet sna koji dobijate
  • Vaše faze spavanja
  • Koliko često se budite tokom noći

Trekeri spavanja i pametni satovi takođe imaju aplikacije za praćenje vaših podataka o spavanju. Na primer, Fitbit Luke. U aplikaciji Fitbit možete da pristupite grafikonima koji govore o kvalitetu sna dnevno, nedeljno, mesečno i godišnje. Takođe govori koliko ste često budni i u koje vreme tokom ciklusa spavanja. Ovo je od suštinskog značaja da biste osigurali ravnotežu odgovarajuće količine sna u svakoj fazi. 

Pročitajte i:  Huawei Watch Fit 3: Raskoš jednostavnosti

Testovi spavanja kod kuće takođe imaju podatke koje će vam lekar pomoći da protumačite, ali to nisu uređaji koji su namenjeni za dugotrajno nošenje. Tako da nikada nećete imati katalog podataka koji biste imali sa satom.

Samo testovi spavanja kod kuće mogu dijagnostikovati apneju u snu

Glavna razlika između ova dva uređaja je u tome što su testovi spavanja kod kuće medicinski uređaji koji zahtevaju da razgovarate sa lekarom pre nego što ih kupite i koristite. To je zato što je najvažnija svrha testa spavanja kod kuće da dijagnostikuje apneju u snu. Ako nemate znakove apneje za vrijeme spavanja – prekinuto disanje, hrkanje i preterani umor tokom dana – onda ne biste trebali koristiti test spavanja kod kuće.

Vaš pametni sat nikada neće dijagnostikovati apneju u snu. Najbolje što može da uradi je da vam pomogne da pratite svoje poremećaje spavanja i procenite koliko dugo ostajete u svakoj fazi spavanja. Možete da procenite svoje podatke i primetite znake koji ukazuju na poremećaje spavanja, ali to nisu medicinski uređaji. Oni su odlični za ljude koji žele da prate zdravlje svog sna i da izvrše promene ako je potrebno.

Pročitajte i:  Huawei Watch Fit 3: Raskoš jednostavnosti

Ništa nije bolje od laboratorijske studije spavanja

Satovi koji prate vaš san su najbolji izbor za svakodnevnu upotrbu. Međutim, ako imate dugotrajne probleme sa spavanjem, neophodna je medicinska intervencija. Ponekad je to test spavanja kod kuće za dijagnozu apneje u snu. Ali u pogledu učinka, praćenja većine faktora i najboljeg tumačenja, ništa neće biti tako dobro kao laboratorijske studije spavanja sa doktorom. Testovi spavanja kod kuće i uređaji za praćenje spavanja su veoma ograničeni. Postoji mnogo stvari koje treba razmotriti o laboratorijskim studijama spavanja – one su skupe, često nezgodne i mogu potrajati mesecima da se u njih uđu. Međutim, ne možete pobediti njihovu tačnost. 

Dakle, da rezimiramo -za prosečnu osobu koja ne želi da dijagnostikuje apneju u snu ili druga medicinska stanja, vaš pametni sat ili uređaj za praćenje spavanja je najbolja opcija. Ponudiće vam gomilu informacija koje će vam pomoći da pratite svoj san i prilagodite svoj životni stil po potrebi.

Vaš lekar će preporučiti testove spavanja kod kuće ako pokažete znake apneje u snu i potrebna vam je dijagnoza, što je nešto što vaš pametni sat ne može da uradi. On prati vaše disanje i može predložiti nešto što treba da se razmotri, mada će uvek biti potrebno dodatno testiranje da se potvrdi.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: