Komentar: Najbolji sajtovi za lični razvoj

Kojim god poslom da se bavite, učenje nikada ne prestaje. Možda želite da promenite karijeru, nadogradite postojeću, počnete neki novi hobi ili jednostavno unapredite svoj način razmišljanja i život? Ili ono popularno – da postanete bolja verzija sebe. Odakle da počnete?

PCPress.rs Image

Šta god da zamislite, skoro sve možete da naučite online osim, recimo, jahanja konja, skijanja i slično. Čini se da su ovakvi sajtovi postali popularni baš tokom pandemije kada su ljudi tokom karantina imali više vremena za proučavanje novih veština. Sledi popis nekih najboljih sajtova koji nude pregršt mogućnosti za učenje.

Bolja verzija vas

Coursera.org je jedan od najpoznatijih sajtova za učenje novih veština, koji nudi čak i diplome nekih od najprestižnijih fakulteta, poput Prinstona i Stenforda. Diplomu morate da platite, ali možete i da aplicirate za neku od finansijskih pomoći. Ako samo želite neke nove veštine, Coursera nudi mnogo različitih tema i kurseva koje možete završiti za mesec dana ili više, u zavisnosti od toga koliko imate vremena. Osim toga, možete se usavršiti i u nekim Google i Facebook alatima za šta ćete dobiti i potvrdu o završenom kursu.

Udemy.com je poznat po čestim velikim popustima na različite kurseve. Dostupni su besplatni kursevi koje organizuju profesori, preduzetnici i profesionalci. Pored časova iz tehnologije, biznisa i marketinga, takođe možete istražiti i kurseve o unapređenju produktivnosti, poboljšanju zdravlja, upoznavanju novih hobija i promene načina života. Kursevi obično traju od nekoliko sati do nekoliko dana, zavisno od toga koliko im se posvetite.

Pročitajte i:  Uvodnik: Cloud i druge tranzicije

Skillshare.com, slično kao Udemy, omogućava da učite razne stvari na poslovnom, ali i na privatnom planu. Da li ćete unaprediti sebe ili svoje poslovne veštine – izbor je širok. Dobro je što su kursevi napravljeni za one koji imaju gust raspored pa su časovi iscepkani na kratke odlomke. Skillshare funkcioniše više kroz plaćanje pristupa časovima za ceo tim, a cena se kreće od 160 dolara po osobi za godinu dana, ali postoji i više od hiljadu besplatnih kurseva koje možete da pogledate. Dostupne su čak i ekskluzivne edukacije Chroma courses koje funkcionišu po principu malih grupa, pa ko prvi devojci – njegova devojka.

Domestika.org je sajt za sve one kreativce u duši – tamo za 10‑15 dolara možete da naučite razne kreativne veštine, od pravljenja skulptura od čokolade do crtanja ilustracija za stripove, pletenja pa čak i posebne tehnike pisanja. Domestika nudi ima preko 2000 stručnih kurseva, a delu sadržaja može se pristupiti i besplatno. Zanimljivo je da je Domestika krenula kao mali startup kreativaca u Barseloni još 2002, tokom pandemije su doživeli ekspanziju, a u januaru ove godine povećali su svoja finansijska ulaganja na proširenje ponude kurseva.

Pročitajte i:  Komentar: Termos kao TikTok statusni simbol

Kursevi u paketu

LinkedIn.com/Learning je sve popularnija platforma za učenje. Ovde nemate priliku da kupite poseban kurs, već imate mogućnost da probate mesec dana besplatno i nakon toga pristup svim sadržajima košta oko 20 evra mesečno. Ne morate samo učiti o LinkedIn‑u već imate pristup raznim biznis kursevima, a LinkedIn vam nudi i neke na osnovu vaših veština na profilu i profesionalnog zvanja.

Ne kupujte kurseve za korišćenje alata kojima nemate pristup ili nećete imati u skorijoj budućnosti, jer ćete sve zaboraviti

FutureLearn.com nudi časove koje pripremaju univerziteti i posebne organizacije. Najpopularnije teme su biznis i menadžment, umetnost, pravo, zdravlje, politika, digitalne veštine i slobodno vreme. Na njemu se mogu pronaći i neke drugačije teme, kao npr. razumevanje ADHD‑a, klimatskih promena, transrodnosti i slično. Može se koristiti sedam dana besplatno nakon čega se plaća 39 dolara mesečno.

Za vaš dnevni ritam

Postoji čitav niz sličnih, popularnih sajtova za učenje, a na vama je da istražite koji najviše odgovara vašem dnevnom ritmu i potrebama. Svakako isprobajte besplatne verzije pre nego što se mašite platne kartice, da ne bude kao ono „uplatio sam teretanu i otišao jednom“. Istrajte u učenju jer ćete se nakon toga sigurno osećati bolje, ispunjenije, a najbolje od svega – posedovaćete nova znanja.

Pročitajte i:  Komentar: Termos kao TikTok statusni simbol

I za kraj Pro savet: ne kupujte kurseve za korišćenje alata kojima nemate pristup ili nećete imati u skorijoj budućnosti, jer ćete sve zaboraviti. Ako kupite kurs za učenje Google ili Facebook oglašavanja, a ne planirate da se oglašavate odmah nakon toga, sve će vam ispariti u narednih nekoliko meseci. Uz to, digitalne platforme se brzo i često menjaju, pa i njihova pravila. Učite one stvari koje možete odmah primeniti u praksi. Nema na čemu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,