BIZIT plus

Komentar: Twitter i njegov novi vlasnik

Nakon što je kupio Twitter kao zabavnu igračku koju svi žele a ne mogu je imati, najbogatiji čovek na svetu nije tu stao. Počeo je sa radikalnim promenama, što je izazvalo šok kod mnogih korisnika ove društvene mreže.

PCPress.rs Image

U prvi mah, prosečnom tviterašu činilo se kao da dolazi do kolapsa Twitter-a nakon što je Musk otpustio gotovo polovinu zaposlenih, počeo da se cenjka s poznatima o tome koliko će se naplaćivati verifikovan nalog i da zbija šale na svoj račun i na račun posedovanja ovog važnog digitalnog medija. Ipak, za prosečnog korisnika se nije puno toga promenilo, a verovatno i neće, no svi se i dalje pitaju koji su ­Musk-ovi sledeći potezi, pa se očekuje i neočekivano.

Poslovanje ili politika

Najlogičniji zaključak izrekao je Richard Seymour, koji piše za Guardian: Musk-ove pobude su isključivo političke prirode, a poslovni uspeh Twitter-a ga zapravo ne zanima. To je nekako i logično nakon najave da se banovani profili, poput Donalda Trampa, neće „tek tako“ ponovo vraćati, dok se ne uspostavi tim za moderisanje sadržaja. A onda je jedna Twitter anketa bila dovoljna da se ponovo aktivira Trampov profil. Ali nije „oživeo“ samo bivšeg američkog predsednika, već i profili mnogih drugih među kojima je i Kanye West, koji je banovan zbog antisemitskih tvitova. A stiže i ozloglašeni Andrew Tate, koji širi mizoginiju.

Musk-ove pobude su isključivo političke prirode, a poslovni uspeh Twitter-a ga zapravo ne zanima

Zbog ovakvih poteza, mnogi oglašivači su se povukli, a Musk je pod aktivnom federalnom istragom. Ponaša kao da je Twitter samo jedna u nizu njegovih igračkica kojima će dokazivati svoju moć i raditi šta mu se prohte. Jasno je da nema nekog logičnog biznis plana u svemu ovome što je do sada napravio. Seymour smatra da je staro rukovodstvo Twitter-a imalo levičarsku pristrasnost, a Musk sada želi ovim potezom da povrati prijateljsku klimu za desničare.

Pročitajte i:  Tesla izbegavala plaćanje federalnog poreza dok je isplaćivala izvršnim direktorima 2,5 milijardi dolara tokom pet godina

„Anarhija“ koju Musk širi po Twit­ter-u, brzo i bez dlake na jeziku, čini se da nema nikakve veze s biznisom niti uspehom same platforme. Prema Wall Street Journal-u, Musk-ovo preuzimanje Twitter-a nije podstakao samo svrgnuti izvršni direktor Jack Dorsey, već i mreža desničarskih liberalnih milijardera bliskih Musk-u, među kojima je i Peter Thiel, osnivač PayPal-a.

Dobitak ili gubitak, ali za koga?

Twitter je mnogo iznad svoje poslovne težine. I kada je u beloj kući bio Barack Obama, a i kada je tamo sedeo Donald Trump, Twitter je bio centralno mesto političkih bitaka zbog načina na koji su ga aktivisti, političari i novinari koristili. Uprkos tome što je imao mnogo manje korisnika od Facebook-a ili TikTok-a, bio je i ostao moćno sredstvo za oblikovanje javnog diskursa. Ko god da ga kontroliše, bez obzira na to da li zna šta radi ili ne, ima stvarnu političku moć.

Uprkos tome što ima mnogo manje korisnika od Facebook-a ili TikTok-a, Twitter je bio i ostao moćno sredstvo za oblikovanje javnog diskursa

U mesecima koji slede tek ćemo videti hoće li Musk uspeti da napravi ovaj „politički balans“ iako disbalans izgleda nikada nije ni postojao, osim možda u njegovim očima i očima sličnim njegovim. Prema tvrdnjama, prošli upravni odbor Twitter-a nije imao takvu moć nad levicom, pa ni nad liberalima. Amerikanci će ovde možda najviše izgubiti ili dobiti, a videćemo kako će se sve odraziti na društvo, a ponajviše na političke debate.

Facebook komentari: