BIZIT plus

Kompanija Tesla napravila najveću bateriju na svetu

Elon Musk obećao je da će napraviti najveću bateriju na svetu u Australiji – to je i učinio.

nikola tesla kompanija struja australija elon musk

Iako je Australija u mnogo čemu napredna zemlja i kontinent, ona ima veliki problem sa proizvodnjom električne energije. Za problem je čuo vlasnik kompanije Tesla, nakon čega je obećao da će napraviti najveću litijum-jonsku bateriju na svetu. Kao da to nije dovoljno neobično obećanje, Musk se obavezao da se baterija izgradi za 100 dana od potpisivanja ugovora ili će sve biti besplatno za Australiju!

Kao što to obično biva kad je Elon Musk u pitanju, svi su mislili da se šali ili je lud. On je poznat po velikim izjavama i obećanjima koja mnogima deluju najblaže rečeno futuristički. Tako je svojevremeno najavio međugradska putovanja brzinom do 29.000 km/h, a pri tom ne računamo njegove kontinuirane pokušaje da ode na Mars. Ipak, projekat sa Li-Ion baterijom je više nego realističan.

Kompanija Tesla se udružila sa francuskom firmom koja se bavi obnovljivom energijom kako bi instalirali bateriju do krajnjem roka koji je početak decembra. Kako stvari stoje sve ide po planu, što se može videti po Elonovoj objavi na Twitteru:

Pročitajte i:  Teslin profit je blago poboljšan 

Kako radi najveća baterija na svetu?

Kad počne sa radom početkom decembra, baterija bi trebalo da olakša problem sa električnom energijom u južnom delu Australije. Tamo su sasvim normalne restrikcije struje zbog nedostatka redovnog napajanja. Džinovska baterija će se puniti uz pomoć farmi za proizvodnju struje pomoću vetra a služiće kao pomoćno napajanje kada dođe do smanjenja dotoka regularnih izvora električne energije. Baterija bi trebalo da bude tri puta jača od konkurencije, a upravo se testira koko bi se ispoštovali federalni i državni standardi.

Baterija je završena u rekordnom roku od strane kompanije Tesla, a interesantno je da je glavni razlog brzog završetka radova – opklada! Milijarder Mike Cannon-Brookes izazvao je Elona Muska da ostvari svoje obećanje da će brzo rešiti problem sa restrikcijama u Australiji. Tada je Musk obećao da će sve završiti za 100 dana ili će projekat biti besplatan.

Ako se projekat pokaže kao uspešan i isplativ, to će biti veliki korak ka ostvarivanju velikog sna Nikole Tesle – besplatna struja za sve na planeti. Dok se to ne desi, nadamo se da će bar rešiti problem saobraćajnih gužvi u Beogradu sistemom tunela.

Pročitajte i:  AI će postati pametniji od čoveka do kraja 2025.

Izvor: CNN

Facebook komentari: