BIZIT plus

Kraj COVID-19 pandemije! Plus lista zvaničnih podataka

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je danas proglasila kraj globalne opasnosti od COVID-19 pandemije! Približno tri godine nakon što je WHO 11. marta 2020. godine proglasila pandemiju, bolest koju izaziva ovaj virus prestala je da bude globalna opasnost. Uz ove dobre vesti, ekskluzivno objavljujemo Excel tabelu sa zvaničnim podacima o toku pandemije u Srbiji.

Morfologija Coronavirus-a, prema U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta, Georgia

WHO strogo uzevši ne objavljuje početak i kraj pandemije, već određuje različite stepene globalne opasnosti od neke bolesti. Visok nivo opasnosti od novog Corona virusa proglašen je 30. januara 2020. godine, dok je 11. marta 2020. proglašena globalna opasnost i iskorišćen izraz COVID-19.

Tokom tri godine otkako smo saznali za ovu opaku bolest, širom sveta je umrlo preko 6.9 miliona ljudi, globalna privreda je žestoko pogođena a i društvene promene su velike, uglavnom u negativnom smislu.

“Veoma sam srećan da objavim da je COVID-19 prestao da bude opasnost po globalno zdravlje”, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, nakon sastanka Kriznog komiteta WHO u četvrtak, 4. maja 2023. godine. Gospodin Ghebreyesus je dodao da je COVID-19 i dalje prisutan. “COVID je promenio svet, i promenio nas. I tako mora da bude. Ako bi se sve vratilo u stanje u kakvom je bilo pre COVID-19, to bi značilo da nismo naučili važnu lekciju i da ćemo izneveriti buduće generacije”, zaključio je g. Ghebreyesus.

Pročitajte i:  Prečice za rad sa kolonama i redovima

Mnoge države su već ranije ukinule većinu mera donetih tokom pandemije. Američki Predsednik Joe Biden rekao je da je pandemija gotova i naložio postepeno ukidanje donetih mera. Odnedavno se za putovanje u USA ne zahteva potvrda o vakcinaciji. Evopska unija je pre skoro godinu dana “odjavila” kritične mere, kao i mnoge države Azije, Afrike, Australije i Južne Amerike.

Domaća ograničenja vezana za COVID-19 najvećim delom su ukinuta 11. marta 2022. godine.

Iz podataka o toku ove bolesti može se mnogo toga naučiti. Domaći podaci o broju zaraženih, testiranih i umrlih pacijenata na dnevnoj bazi su objavljivani na sajtu covid19.rs. Podaci za prethodne dane su bili raspoloživi na sajtu covid19.data.gov.rs, ali taj sajt često nije radio, a početkom ove godine su podaci prestali da budu osvežavani. Osim toga, na tom sajtu su podaci prikazivani u grafičkoj formi, a da bi se eventualno izvukli u analitičkoj formi, bila je potrebna nekakva JSON magija.

Zato smo u jednom Excel fajlu prikupili podatke o broju novih slučajeva, broju testiranih, hospitalizovanih i pacijenata na respiratoru od 06. marta 2020. godine pa do danas. Navedene su i informacije o početku i kraju vanrednog stanja, početku i opozivu pojedinih mera i slično. Ukratko, istorija pandemije u Srbiji, barem kada se radi o zvaničnim podacima. Fajl možete preuzeti sa našeg sajta

Pročitajte i:  Pogledi na Excel tabele

Dodaćemo da su se nadležni trudili da redovno objavljuju podatke, ali da te objave nisu uvek bile konzistentne. Dešavalo se da isprave neku grešku zbog koje se onda zbirni podaci ne slažu sa pojedinačnim. Takve stvari su označene komentarima u Excel fajlu.

Korektnost svih podataka je pod velikim znakom pitanja, pošto se više puta čulo da su podaci “prilagođavani” iz raznih političkih razloga. Zato sve ovo treba uzeti sa velikom dozom rezerve, ali ovi podaci su jedino što imamo, pa ih vredi sačuvati i analizirati.

Facebook komentari:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com