TikTok počinje da uklanja video snimke sa dezinformacijama o klimatskim promenama

Prošlog meseca, TikTok je ažurirao svoje smernice zajednice da bi dodao one koje zabranjuju video snimke sa dezinformacijama o klimatskim promenama u aplikaciji.

PCPress.rs Image

Zabranjuje se sadržaj koji je u suprotnosti sa „utvrđenim naučnim konsenzusom“

Promena stupa na snagu 21. aprila. Prema saopštenju servisa, TikTok više neće dozvoliti sadržaj koji „podriva dobro uspostavljen naučni konsenzus“ u vezi sa klimatskom krizom.

TikTok će i dalje dozvoljavati video snimke koji se bave diskusijama o klimatskim promenama, kao što su vladine politike u vezi sa tim, sve dok ne idu u suprotnosti sa naučnim konsenzusom. Međutim, od 21. aprila će početi da briše sadržaj koji krši njegovu novu politiku, a svaki korisnik koji traži klimatske informacije biće usmeren na „autoritativne informacije“ za koje se TikTok odlučio u partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama.

Još 2022. godine istraživači internet poverenja u NewsGuard-u objavili su izveštaj o dezinformacijama. Otkrili su da je TikTok pun lažnih informacija o, između ostalih tema, klimatskim promenama, a traženje termina donosi predloge za pretragu kao što su „klimatske promene razotkrivene“ i „klimatske promene ne postoje“. Tokom vrhunca pandemije, traženje video snimaka o COVID-19 takođe bi donelo predloge koji uključuju „covid vakcinu hiv“. Pored toga, dezinformacije su bile posebno rasprostranjene tokom sezone predsedničkih izbora u SAD. TikTok je na kraju uklonio preko 300.000 video snimaka u vezi sa izborima i preko 50.000 video snimaka koji dele dezinformacije o COVID-19.

Pročitajte i:  Smanjuje se upotreba TikToka

Kada je TikTok predstavio svoju novu politiku u vezi sa klimatskim promenama, dodao je i nova pravila koja pokrivaju AI tehnologiju koja kreira sadržaj. Svi digitalno manipulisani ili kreirani mediji na TikTok-u sada moraju da dolaze sa odgovarajućom oznakom, kao što su „sintetički“, „lažni“ ili „izmenjeni“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: