Kvantni računari bi konačno mogli da budu napravljeni u velikim razmerama 

Kvantni računari bi konačno mogli da budu napravljeni u velikim razmerama, nakon brojnih velikih otkrića, objavili su naučnici koji stoje iza njih.

PCPress.rs Image

Moguće je napraviti robusne i pouzdane kvantne računare zasnovane na silicijumu

Novo istraživanje pokazuje da je moguće napraviti robusne i pouzdane kvantne računare zasnovane na silicijumu, koji bi bili kompatibilni sa postojećom proizvodnom tehnologijom koju imamo. Tri odvojena rada u Nature, zajedno pokazuju da su takvi kvantni procesori zasnovani na silicijumu dovoljno pouzdani i efikasni da se mogu napraviti i koristiti u stvarnom svetu. Svaki od tri rada prikazuje kvantne računare koji nemaju više od 99,9 procenata grešaka, što je daleko iznad praga od 99 procenata koji se smatra standardom za računare otporne na greške. Kao takvi, konačno bi mogli biti spremni za upotrebu za stvarne aplikacije.

Kada su greške tako retke, postaje moguće da ih otkrijemo i ispravimo kada se pojave, što pokazuje da je moguće izgraditi kvantne računare koji imaju dovoljno razmera i dovoljno snage da se bave smislenim proračunom. Očekuje se da će kvantni računari, ako budu funkcionisali, promeniti svet, nudeći mnogo više računarske snage i drugačije načine izračunavanja nego što je to bilo moguće ranije. Istraživači širom sveta se utrkuju u izgradnji većih kvantnih sistema, obima i složenosti potrebnih za korisne aplikacije. Ali taj rad je otežan čitavim nizom poteškoća.

Pročitajte i:  Google nudi 5 miliona dolara za pronalazak realne primene kvantnog računara

Jedan od problema je buka koja se stvara u kubitima koji su u srcu tehnologije, što ih čini sklonim greškama – a kako se broj kubita povećava, povećava se i ta buka, što otežava povećanje sistema. Da bi zaista bio koristan, istraživači veruju da bi sistem bio potreban da dostigne prag od najmanje 99 procenata. Kroz niz novih otkrića, istraživači koji stoje iza novog rada uspeli su da dostignu taj prag i to urade koristeći tehnologiju koja se već može proizvesti u velikim razmerama, s obzirom da je slična proizvodnji poluprovodnika za klasične računare. Naučnici se nadaju da istraživanje sada pokazuje da se silicijum može koristiti za pravljenje uspešnih kvantnih računara – i da sada mogu da se pozabave radom na njihovom dizajniranju da budu veći i sposobniji.

Izvor: Finance

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,