ERP 2024

Lakše pokretanje Windows aplikacija na Linux-u

Wine 6.0 compatibility layer sada je dostupan sa boljom podrškom za Windows igrice na Linux i Unix-like kompjuterima, sa ranom podrškom za Appleove Arm-based silicon Mac-ove.

PCPress.rs Image

Najavljeno stabilno izdanje Wine 6.0

Windows-Linux compatibility layer projekat otvorenog koda, Wine, najavio je stabilno izdanje Wine 6.0. Ovaj apdejt je kulminacija čitave jedne godine razvoja i sadrži preko 8300 pojedinačnih izmena. Wine (Wine is Not an Emulator) služi za pokretanje Windows aplikacija i igara na Linux i Unix-like sistemima, uključujući i macOS.  Za razliku od pokretanja VM ili emulatora, Wine se fokusira na Windows application protocol interface (API) calls i prevodi ih u Portable Operating System Interface (POSIX) calls. Wine ima posebno mesto u istoriji Microsofta, koji se u prošlosti suprotstavljao ovom softveru, ali sada ističe Wine kao primer značaja API-a otvorenog koda.

Ključne izmene u ovom izdanju uključuju core module u PE formatu, Vulkan backend za WineD3D, podršku za DirectShow i Media Foundation, i redizajn konzole za tekst. Core modeli u PE formatu, uključuju NTDLL, KERNEL32, GDI32 i USER32. Grafička poboljšanja oko Direct3D, uključuju eksperimentalni Vulkan renderer za WineD3D sa boljom podrškom za senčenje. Ovo izdanje donosi podršku za nekoliko Direct3D 11 karakteristika, uključujući render-target blend states, dual-source blending i multi-sample anti-aliasing sample masks.

Pročitajte i:  Copilot se uvodi na više uređaja sa Windows 10 i 11 operativnim sistemom 

Sada postoji novi mehanizam koji povezuje Unix biblioteku sa PE modulom, koji omogućava PE pozive Unix bibliotekama za funkcije koje nije moguće koristiti sa Win32 API. Tu su i poboljšanja na prednjoj strani ulaznih uređaja, osnovni USB kernel drajver, istorija položaja miša za igre i plug and play notifikacije. Na networking strani, Mozillin Gecko layout engine je ažuriran na verziju 2.47.2 i implementiran je WebSocket API.

Projekat je dodao ranu podršku za ARM64 na macOS-u, za Apple silicon-based Mac-ove, dok je podrška za 32-bitnu PowerPC arhitekturu uklonjena.

Izvor: Zdnet

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,