BIZIT Seminar

Spor Google Chrome može biti znak da ste žrtva hakera

Korisnici Google Chrome-a upozoreni su na novu hakersku kampanju, koja zloupotrebljava popularne ekstenzije koje koriste milioni ljudi.

PCPress.rs Image

Postoji jedan signal da nešto nije u redu – vaš računar radi sporo

Korisnici Google Chrome-a upozoreni su na novu pretnju koja je ciljala preko 20 dodataka koje je – ukupno – koristilo preko osam miliona ljudi. Prema stručnjacima za bezbednost Kaspersky, popularni dodaci poput Frigate Light, Frigate CDN i SaveFrom bili su na meti hakera. Ove ekstenzije za Chrome, hakeri su iskoristili za obavljanje zlonamernih aktivnosti, ali na sreću, ovoga puta meta nisu bili osetljivi podaci poput finansijskih informacija. Umesto toga, cilj ove kampanje je bio da generiše saobraćaj za video zapise na web lokacijama za streaming kako bi se povećao broj gledalaca.

Video zapisi su se potajno puštali u pozadini kada žrtva pretražuje mrežu, što je za posledicu imalo da Chrome radi sporije nego obično. Ekstenzije na koje je Kaspersky skrenuo pažnju, poput Frigate Light i Frigate CDN koji su bili u Chrome web prodavnici, uklonjene su sa liste. Ako vaš antivirus počne da otkriva pretnje u Google Chrome-u ili bilo kom drugom browseru zasnovanom na Chromium-u, prvo što treba da uradite je da onemogućite sumnjive ekstenzije. Ako niste sigurni koje su ekstenzije opasne, pokušajte da ih onemogućite jednu po jednu dok ne pronađete pravu.

Pročitajte i:  Funkcija voice-to-text Google Docs dobija velike nadogradnje

Izvor: Express

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,